Browse Instagram content with Pikram.com

#jejakramadhan

Posts tagged as #jejakramadhan on Instagram

671 Posts

menyantuni dan beramah mesra bersama2 komuniti org asli di kg Termin, Gerik, Perak.. jarang2 nampak kacak macam ni..haha
#jejakramadhangerik
#jejakramadhan 
#ramadhankareeem 
#yosh
#ydkmm
#f4h
#volunteer
#misi
#sukarelawan
Salam Jumaat ❤️ Inilah Sekolah Darurat di Indonesia. Lihatlah anak anak ini. Betapa mereka sangat mahukan keperluan seperti buku buku dan alatan tulis. Kalau anak anak di Malaysia ni sorang satu ditangan pasti ada handphone kalau buku memang taknak la. ini kan pula alatan tulis beza nya mereka dengan kita 😥  Amanah anda telah kami sampaikan. Terima kasih pada yang menyumbang. Walaupun tidak banyak tapi Alhamdulillah kita dapat memberi sedikit senyuman  dan kebahagiaan pada mereka di bulan yang mulia ini ❤️ . 
Walau hanya dengan RM 1 anda memberikan lebih dari 1000 senyuman 😘 
CIMB Berhad Yayasan Dana Kebajikan Muslim Malaysia
No. Akaun : 8603534593
.
#PaluBangkit #JejakRamadhan @ydkmm_official
Belum pulih dari bencana Tsunami pada beberapa bulan lalu, mereka diuji lagi dengan banjir lumput sebelum Ramadhan. Tidaklah mereka mampu bangkit sendiri, tanpa sokongan anda. Jom kita buktikan keperihatinan kita kepada mereka.

Video:

Liputan Bernama News Channel tentang "Kembara Yosh - Jejak Ramadhan" dan "Jejak Ramadhan di Palu". Saksikan video penuh di YouTube dengan tajuk "Duka Ramadan di Kg Bangga, Palu | Liputan Khas"

#jejakramadhan #ramadhan #ramadan #2019 #palu #bernama #bnc #yoshydkmm #ydkmm4all
#repost @ydkmm_official
・・・
Mencabar.
_
Beginilah sekolah darurat mereka.

Duduk atas kanvas atas tanah yang penuh tunggul tunggul. Admin waktu sampai tu, selamat terjelepuk kena tunaggul seketul.

Mereka tak ada papan putih atau papan hitam,
Meja kecil sahaja yg ada,
Itu pun sebahagian ada sebahagian menunduk ke lantai kanvas yg tidak rata bagi menulis.

Ditanya pada gurunya,
Bagaimana keadaan mereka selepas bencana? Ada yg murung atau tak mahu ke sekolah melihat keadaan sekolah begini. "mereka tetap semangat. Walaupun ada yang sakit, barusan sunatan tetapi mereka datang ke sekolah. Selepas periksa atau guru mengajar, mereka akan tidur di tepi guru"

Sambutlah semangat mereka. Jiran sebelah negara kita dan saudara seislam kita.

Bagi sesiapa yg ingin menyalurkan dana bagi membeli meja kecil dan kelengkapan sekolah lain,
Boleh salurkan ke

YAYASAN DANA KEBAJIKAN MUSLIM MALAYSIA 
Maybank : 564294307891
CIMB : 8602595687 "Tangan yang di atas, lebih baik daripada tangan yang di bawah" (HR Bukhari)

#jejakramadanpalu
#jejakramadhan
#sultengbangkit
#yoshydkmm
#ydkmm4all
#Repost video @misikemanusiaanpalu
• • • • • •
.
Hari kedua di Kota Palu, kami meninjau beberapa lokasi bencana seperti Balaroa, Pantai Talise dan Petobo. .
.
Balaroa dan Petobo adalah lokasi bencana likuifaksi dan beribu-ribu yang mati masih belum dijumpai mayatnya. Kawasan tersebut diistiharkan tanah perkuburan terbesar. .
.
Pantai Talise menjadi saksi kejadian tsunami yang memusnahkan segala-gala yang dilalunya. Masjid Terapung menjadi monumen kesan tsunami di Pantai Talise.

#jejakramadhan #ramadhan #ramadan #2019 #yoshydkmm #ydkmm4all #volunteer
Ramadhan penuh kenangan. Jejak Ramadhan Semporna, 18/5/19.
.
Ramadhan menyatukan kita. Membangun ummah, menyebarkan dakwah. Dari hati ke hati. Melalui perilaku dan akhlak mulia.
.
Moga amal2 kita diberkati Allah. Ramadhan Kareem.
.
#JejakRamadhan #specialiftar #TheSittilin
@yoshsabah 
@ydkmmsabah
#Repost @dianaaman93 • • • • • •

Video hari pertama.

Seramai 5 orang sukarelawan & 1 orang staff daripada Universiti Malaysia Pahang bersama NGO @ydkmm_official, 2 media daripada @irmanbahrudden @ibsanfoundation, 2 orang ikon @yoshydkmm.hq iaitu @ardellaryana & @nadzmiadhwa serta pihak berita Bernama @bernamaofficial yang mengumpulkan seramai 16 orang Malaysia dalam misi Jejak Ramadhan bagi memberikan bantuan & sumbangan untuk mangsa gempa bumi & tsunami yang berlaku di Palu, Indonesia pada 28/9/2018.
.
Sebanyak RM22,500 telah diberikan kepada wilayah Sigi & Donggala daripada pihak UMP @misikemanusiaanpalu yang teruk terjejas. Semoga sumbangan ini dapat meringankan beban mangsa kejadian untuk menyambut Aidilfitri yang bakal tiba. InShaAllah. 🇲🇾🇮🇩
.

#ydkkm #jejakramadhan #UMPkePalu #rescueteam
Hari pertama Jejak Ramadhan Palu.

Awal pagi mereka bertolak dari KLIA; 6 jam perjalanan Malaysia - Palu, perubahan suhu yang mendadak, berpuasa. Bawa barang2 bantuan dari Malaysia, tidak krang banyaknya. Agak korang berapa kilo? Ha. Tanya mereka. Ini baru sedikit cabaran yang mereka rasakan. Belum turun ke lapangan tempat bencana. Perasaan mereka para sukarelawan? Teruja! Tengok mukanya 😆 eksaited.

Tanpa berehat, mereka terus keluar beli barangan keperluan untuk di agihkan kepada warga Palu, Sigi & Donggala. Naik pick-up truck je weh 😌 duduk belakang. Best kan? Haha tapi kalau korang berada tempat mereka, mungkin muka penat je dapat tunjuk malam tu. Ada pun begitu, semangat melangkah terus, tetap ada. Esok nak jumpa warga.

#tetapsemangat #kongsibahagia #kongsirezeki #yoshydkmm #ydkmm4all #jejakramadhan #ramadhan #ramadan #2019 #palu #volunteer
Terima kasih buat semua follower @telekungnajwa atas tajaan.
.
Sumbangan kecil kita amat bermakna buat mereka.
.
Semoga Allah mengampunkan dosa kita.

#jejakramadhan #CSRAnNajwa
Ramadhan di Cameron Highland,Scotland

Ingin tujukan ucapan selamat berpuasa dan selamat berbuka kepada semua ahli keluarga yang berada di Malaysia.

#jejakramadhan
Cerita belum basi.
_
Walaupun video ni dirakam hari Selasa yg lepas, tapi selagi keperluan mereka tak terpenuhi, selagi tu la kita kena do something.

Citer dia cemni tau, kita dah tau, kita dah rasa dan kita dah nampak depan mata. I felt like ni tanggungjawab to do something to help them selain dari doa.

Harga meja ni taklah mahal, sekitar 30 ribu rupiah which mean dalam RM 10 cemtu. Student kat sini ada 134 orang dan sebahagiannya dah ada meja. So, tak banyak lagi dana kena salur kat sana. 
Aku nak ajak korang untuk bagi 💰💰💰 untuk beli meja dorang. We have @rumahzakat dan @relawannusantara_palu untuk bantu kami di YDKMM untuk sampaikan dana korang pd diorang. 
Do dm me kalau korang nak gain pahala berganda through this channel okay? 
#jejakramadhan #jejakramadanpalu #yoshydkmm #ydkmm4all
#Repost @yoshpahang (@get_repost)
・・・
RASA TERPANGGIL
.
YDKMM ft YOSH UMP PAHANG
.
#Repost @ydkmm_official (@get_repost)
・・・
Antara sedutan berita di Bernama News Channel berikutan program Kembara Yosh Jejak Ramadhan yang sedang berjalan sehingga hari ini. 
_
Dengan suhu panas yang agak tinggi, para sukrelawan tetap terus semangat menyampaikan amanah rakyat Malaysia yang yang telah menyalurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan di Palu. 
_
Moga bantuan yang telah disalurkan buat mereka dapat meringankan serba sedikit beban mereka. InshaAllah.

_
#jejakramadhan
#ramadhandipalu
#ydkmm
“Masa aku muda aku ada masa dan tenaga tapi aku tak banyak harta macam mereka yang berusia jadi aku cuba untuk memberi apa yang aku ada seadanya buat mereka”

#jejakramadhan 
#jejakramadhansemporna
#yosh
#ydkmmsabah
JEJAK RAMADHAN DI 3 TEMPAT
.
Berikut merupakan tempat dan tarikh Jejak Ramadhan di 3 tempat:

#jrpalu 11-16 Mei 2019
#jrsabah 18-21 Mei 2019
#jrperak 25-26 Mei 2019
.
Bagi yg ingin bersama kami, peluang untuk #kongsirezeki masih dibuka! Jom rebut pahala dalam #ramadhan kali ini.

Senyum saudara kita di sana, di tangan kita hari ini. Mari sama2 kita #kongsirezeki dan bahagia buat mereka.

Akaun rasmi Yayasan Dana Kebajikan Muslim Malaysia (YDKMM)
CIMB Bank : 8602595687
Maybank : 564294307891

#jejakramadhan #ramadan #2019 #yoshydkmm #ydkmm4all #volunteer #volunteerism #smile #happy #palu #semporna #gerik
_ Inilah para sukarelawan yang amat kami hargai! Mereka bukan calang2. Mereka kuat fizikal, mental dan sanggup bekorban demi membahagiakan ummat.

Terima kasih tak terhingga!
@ydkmm_official
@actionfordisaster.official
@farizzalizz 
@ardellaryana 
@nadzmiadhwa 
@lennydiana 
@irmanbahrudden 
@fikri_zamri 
@ibsanfoundation 
@izzatiszl
@misikemanusiaanpalu 
@umpmalaysia 
@dianaaman93 
@zulhazmizakaria 
@esmn.5
@relawan.nusantara

Semoga pengalaman mengajarkan berjuta makna yang memberi beribu inspirasi kepada diri dan ramai. InsyaAllah Allah balas dengan berlipat2 kali ganda pahala untuk bekal saham akhirat. Aamiin

#volunteers #jejakramadhan #ramadhan #ramadan #2019 #yoshydkmm #ydkmm4all #sukarelawan #relawan #palu #palubangkit #bangkitsulteng #viral
Desa Bangga Sulawesi Tengah
Tanggal 28 April.
Desa ini dilanda banjir lumpur yang menenggelamkan rumah2 dan harta benda. Tinggal bumbung. Sebak di dada hanya Allah yang tahu. Tapi sebagai relawan, dilarang sama sekali kami mengalirkan air mata di hadapan mangsa. .
.
Hilai tawa cuba kami cetus bersama bagi melupakan seketika keperitan jiwa. Namun sememangnya x bertahan lama. .
.
Ku gengam erat tangan mereka bagi menitipkan doa dan semangat dari rakyat Malaysia. Semoga huluran bantuan yang kami sampaikan ini sedikit sebanyak melukiskan senyuman di bulan Ramadhan yang mulia.
.
.
Bingkisan hati
Salam Ramadhan 1440H
.
#jejakramadhan #ydkmmrescue #YDKMM #yoshydkmm #ramadhan
JEJAK RAMADHAN @ JR ialah.. Sebuah projek @ydkmm.official sempena bulan mulia #Ramadhan untuk merealisasikan #misi #kemanusiaan - menyalurkan bantuan buat mereka yang memerlukan. Sementara kita mungkin sangat senang dengan kemudahan, kemampuan yang yang kita ada, namun ada saudara2 kita yang sedang kelaparan dan hidup serba kekurangan. 
_
Apa kata kita ukirkan senyuman di wajah mereka dengan kita ber #kongsirezeki ? Berikan sebahagian rezeki kita untuk kebahagiaan mereka. Sukarelawan @yoshydkmm dan rakan2 mensasarkan golongan asnaf dan mangsa bencana untuk disantuni. Ha, siapakah para sukarelawan2 yang berhati mulia itu?

Korang nak menyebar bahagia juga? Peluang #kongsirezeki masih buka 😄

#jejakramadhan
#yoshydkmm
#ydkmm4all
#ramadhan #ramadan #2019 #1440h #sumbang #asnaf #palu #semporna #gerik
RASA TERPANGGIL
.
YDKMM ft YOSH UMP PAHANG
.
#Repost @ydkmm_official (@get_repost)
・・・
Antara sedutan berita di Bernama News Channel berikutan program Kembara Yosh Jejak Ramadhan yang sedang berjalan sehingga hari ini. 
_
Dengan suhu panas yang agak tinggi, para sukrelawan tetap terus semangat menyampaikan amanah rakyat Malaysia yang yang telah menyalurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan di Palu. 
_
Moga bantuan yang telah disalurkan buat mereka dapat meringankan serba sedikit beban mereka. InshaAllah.

_
#jejakramadhan
#ramadhandipalu
#ydkmm
kisah yasin😂

fatia:ustazah ini bagaimana ini buka,
tajah:ya tekan sajak
fatia:kenapa keluar yasin ni ustazah
tajah:ha?yasin ndak ustajah bukak yasin(tibe jak dah boleh ckp sleng2 kan😛)
...................
sekali rupanya fon aku memang dah setting arabic rupanya nampak saja arab2 terus cakap yasin

ketawa aku sendiri.baru hari pertama di sini tak tahu hari besok kelucuan apa pulak.

jauh dibenak hati masih banyak yang harus aku bantu mereka,di sini rata2nya muslim tapi masih tidak tahu membaca Al-quran dan asas fardu ain doakan aku untuk terus kuat untuk mereka,salah satu tugas aku disini adalah ajarkan mereka ayat2 cinta Tuhan disamping cuba memyampaikan bahagia yang lain buat mereka daripada kalian

happy ramadhab everyone 
#jejakramadhan
#yosh
#semangat

any wish for them anak2 pulau bum2?

korang boleh follow all the project kebajikan yg ydkmm sabah dah buay jgk @ydkmmsabah
・・・
#repost @ydkmm_official
・・・
Antara sedutan berita di Bernama News Channel berikutan program Kembara Yosh Jejak Ramadhan yang sedang berjalan sehingga hari ini. 
_
Dengan suhu panas yang agak tinggi, para sukrelawan tetap terus semangat menyampaikan amanah rakyat Malaysia yang yang telah menyalurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan di Palu. 
_
Moga bantuan yang telah disalurkan buat mereka dapat meringankan serba sedikit beban mereka. InshaAllah.

_
#jejakramadhan
#ramadhandipalu
#ydkmm
@farizzalizz
Repost from @ydkmm_official 
_
Antara sedutan berita di Bernama News Channel berikutan program Kembara Yosh Jejak Ramadhan yang sedang berjalan sehingga hari ini. 
_
Dengan suhu panas yang agak tinggi, para sukrelawan tetap terus semangat menyampaikan amanah rakyat Malaysia yang yang telah menyalurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan di Palu. 
_
Moga bantuan yang telah disalurkan buat mereka dapat meringankan serba sedikit beban mereka. InshaAllah.

_
#jejakramadhan
#ramadhandipalu
#ydkmm 
#ydkmm4all 
#ydkmmgoingglobal 
#ramadhanxydkmm
Repost from @ydkmm_official 
_
Antara sedutan berita di Bernama News Channel berikutan program Kembara Yosh Jejak Ramadhan yang sedang berjalan sehingga hari ini. 
_
Dengan suhu panas yang agak tinggi, para sukrelawan tetap terus semangat menyampaikan amanah rakyat Malaysia yang yang telah menyalurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan di Palu. 
_
Moga bantuan yang telah disalurkan buat mereka dapat meringankan serba sedikit beban mereka. InshaAllah.

_
#jejakramadhan
#ramadhandipalu
#ydkmm
#ydkmmutara 
#ydkmm4all 
#ydkmmgoingglobal
Terima kasih nurul hidayah sebab awak hadir memberi cahaya untuk semua. Terutama warga palu. Terima kasih untuk trip sangat bermakna ni ❤️. Terima kasih untuk #yoursoulneedsme olive green set dari @alwadelhijab. Senang bergerak untuk terus memberi cahaya pada yang memerlukan 💪🏼 Selamat berbuka semua💕

#palubangkit 
#jejakramadhan
Teringat pulak last week, Majlis perasmian program jejak Ramadhan ni. Hari tu lah hari terakhir aku jumpa wira2 #malaysia dan kami menyambut kepergian wira2 kami untuk pegi demi misi membantu mangsa2 gempa dan sunami di #prayforpalu , Indonesia. 
Deorang pegi membawa harapan aku dan seluruh rakyat #malaysia yang lain untuk bantu mangsa bencana kat sana yang masih lagi hidup dalam keadaan daif dan serba kekurangan. Mangsa kat sana masih lagi ramai yang hidup dalam bulan Ramadhan ni bawah kemah2 yang sebenarnya makin lama, makin reput, makin rosak. 
Salah satu misi mereka selain mengagihkan bantuan makanan, kelengkapan dll adalah untuk membina surau buat mangsa kat palu sana supaya untuk Ramadhan kali ni mereka masih berpeluang untuk beribadah bersama2, solat terawih berjemaah dan iftar bersama2

Nak dibandingkan dengan kita kat sini yang ada segala kemudahan, tidur bawah bumbung, solat kat masjid, makanan sentiasa cukup. Kita patut lebih bersyukur! 
So, sape2 yang baca ni, kalau korang terdetik nak menyumbang atau nak tahu perkembangan untk jejak Ramadhan kali ni boleh terus pm/dm aku : 01155043349

At least kita dapat share sikit rezeki yang kita dapat ni kat deorang kat luar sana yang sangat2 memerlukan bantuan korang... Assalam

#jejakramadhan
#youthpower
#yoshvolunteer
#yoshydkmm
#ydkmm4all
#ramadhan

#Repost @lennydiana @ydkmm_official
・・・
Day 1 #jejakramadan .
.
Bubur Lambuk - THRU 🍲

A community project initiated by Yayasan Dana Kebajikan Muslim Malaysia (YDKMM)  with @chapteryoshupm @putrajayayouthicon @yoshydkmm.hq for this Ramadhan 1440H. The members handed out 500 pax of bubur lambuk to the road users at Jalan Duta. .
.
The important highlights of this activity are the SMILES 😃 that are shown by the bubur lambuk receivers. .
.
It makes us more happy that ever & every pleasing towards our 💕 .
.
#jejakRamadhan
#YDKMM
#YOSH
#PutrajayaYouthIcon
Day 2 #jejakramadhan 
Day 1 #jejakramadanpalu .
Bersama teman teman dari @umpmalaysia @misikemanusiaanpalu @ibsanfoundation @ardellaryana @nadzmiadhwa .
Dikarenakan kita juga yg update ig utama, jadi kita repost je la dulu 😅
#repost @ydkmm_official
・・・
Antara sedutan berita di Bernama News Channel berikutan program Kembara Yosh Jejak Ramadhan yang sedang berjalan sehingga hari ini. 
_
Dengan suhu panas yang agak tinggi, para sukrelawan tetap terus semangat menyampaikan amanah rakyat Malaysia yang yang telah menyalurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan di Palu. 
_
Moga bantuan yang telah disalurkan buat mereka dapat meringankan serba sedikit beban mereka. InshaAllah.

_
#jejakramadhan
#ramadhandipalu
#ydkmm
Selamat Pagi!
Semoga hari ini ibadah kita lebih baik dari semalam 😎
_
Jadi, kita yang mana satu? 🤔
.
Mahu jadi yang mana satu? Kebahagiaan yang sementara di dunia atau yang selamanya di akhirat sana?

Jom sama-sama bantu untuk Jejak Ramadhan 2019 🤗
_
Hulurkan sedikit kebahagiaan anda buat mereka yang memerlukan 👇🏼
_
Maybank Yayasan Dana Kebajikan Muslim Malaysia Perak
5582 9362 6427

ref: JRGerik

#jrgerik2019 
#jrgerik
#ydkmm 
#ydkmmutara 
#ramadhanxydkmm 
#jejakramadhan
#repost @nadzmiadhwa
・・・
Takterkata saya. Saya hanya mampu berpura senyum 😭 Pakcik ini masih dalam keadaan trauma. Dia menangis seperti anak kecil 😭 Bercerita dan berkongsi kesedihan apa yang berlaku padanya seperti saya ni anaknya. Besar dugaan nya.  Dia menceritakan keadaan dimana anak anak nya ditelan bumi. Harta benda nya tiada lagi. Sedihnya tuhan sahaja tahu. Tapi kami sukarelawan tidak dibenarkan menangis dihadapan mereka 😭 Amanah kalian kami sudah sampaikan. Terima kasih kepada yang telah menzakatkan dan mewakafkan untuk mereka.Semoga mereka ini terus kuat. Dan semoga Allah memberkati mereka dan kita semua ❤️ Pada yang ingin membantu kami menyumbang dana boleh menyumbang kan sedikit. RM 1 sudah cukup membantu ❤️ CIMB Berhad Yayasan Dana Kebajikan Muslim Malaysia
No. Akaun : 8603534593

#JejakRamadhan #PaluBangkit @ydkmm_official
Takterkata saya. Saya hanya mampu berpura senyum 😭 Pakcik ini masih dalam keadaan trauma. Dia menangis seperti anak kecil 😭 Bercerita dan berkongsi kesedihan apa yang berlaku padanya seperti saya ni anaknya. Besar dugaan nya.  Dia menceritakan keadaan dimana anak anak nya ditelan bumi. Harta benda nya tiada lagi. Sedihnya tuhan sahaja tahu. Tapi kami sukarelawan tidak dibenarkan menangis dihadapan mereka 😭 Amanah kalian kami sudah sampaikan. Terima kasih kepada yang telah menzakatkan dan mewakafkan untuk mereka.Semoga mereka ini terus kuat. Dan semoga Allah memberkati mereka dan kita semua ❤️ Pada yang ingin membantu kami menyumbang dana boleh menyumbang kan sedikit. RM 1 sudah cukup membantu ❤️ CIMB Berhad Yayasan Dana Kebajikan Muslim Malaysia
No. Akaun : 8603534593

#JejakRamadhan #PaluBangkit @ydkmm_official
SUKARELAWAN YDKMM SANGGUP BERPANAS DEMI SAMPAIKAN HASRAT RAKYAT MALAYSIA DI PALU. 
Antara sedutan berita misi Kembara YOSH Jejak Ramadhan di Palu dalam Bernama News Channel. 
Ikuti berita lengkap di:
https://youtu.be/yGckC-bsYmU

Dengan suhu panas yang agak tinggi, para sukrelawan tetap terus semangat menyampaikan amanah rakyat Malaysia untuk menyalurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan di Palu. 
Terima kasih rakyat Malaysia yang telah bersama-sama kami dalam misi ini. Sebahagian bantuan anda telah kami salurkan. Namun begitu, kami masih mengharapkan tangan tangan anda untuk bersama kami dalam melengkapkan bantuan buat mereka.

60% bantuan yang ditargetkan masih belum tercapai.

Senyum saudara kita di sana, di tangan anda hari ini. Mari sama sama kita #kongsirezeki dan bahagia buat mereka.

Akaun rasmi Yayasan Dana Kebajikan Muslim Malaysia (YDKMM)
CIMB Bank : 8602595687
Maybank : 564294307891

#jejakramadhan
#ramadhandipalu
#ydkmmsabah
#ydkmm4all
#ydkmmgoinglobal
“Im not afraid to keep on living and im not afraid to walk this world alone” . 🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♂️ #dublinireland
#jelajaheropah
#jejakramadhan
#ms5crew
#hidupmstitenang
Sukarelawan YOSH Utara Prihatin: Edaran bubur lambuk dan iftar bersama penduduk Tronoh

12 Mei (6 Ramadan 1440H): Seramai 50 sukarelawan YOSH dari Universiti Teknologi PETRONAS telah berkumpul bagi menyediakan bubur lambuk untuk diagih-agihkan kepada penduduk di sekitar Tronoh.
_
Setelah itu, ia diikuti dengan majlis berbuka puasa bersama ahli qaryah Masjid 
ar-Rahmaniah, Tronoh. Majlis ini turut dimeriahkan dengan kehadiran ahli jawatankuasa masjid, penasihat dan pengerusi YDKMM.
_
Semoga program ini dapat dijadikan acara tahunan demi mengukuhkan ikatan persaudaraan Islam sesama muslim.
_
InsyaAllah, program Kembara Jejak Ramadan (KJR) 1440H bakal berlangsung pada 22-26 Mei di perkampungan orang Asli, Gerik. 
_
Di samping itu, Special Iftar for Ummah (SIFU) akan turut dilancarkan bagi menyantuni golongan yang memerlukan.
_
Bagi individu yang berminat untuk bersama-sama menjayakan projek ini, transaksi hendaklah dilakukan kepada akaun yang tertera di bawah:

MAYBANK 5582 9362 6427

Bagi program Kembara Jejak Ramadan:

Ref: JR Gerik

Bagi program Special Iftar for
Ummah

Ref: Iftar Utara
#yoshydkmm 
#yoshutara 
#ydkmm4all 
#ydkmmgoingglobal 
#si4u2019 
#si4u 
#specialiftarforummah 
#jejakramadhan 
#jrgerik 
#jrgerik2019
Sukarelawan YOSH Utara Prihatin: Edaran bubur lambuk dan iftar bersama penduduk Tronoh

12 Mei (6 Ramadan 1440H): Seramai 50 sukarelawan YOSH dari Universiti Teknologi PETRONAS telah berkumpul bagi menyediakan bubur lambuk untuk diagih-agihkan kepada penduduk di sekitar Tronoh.
_
Setelah itu, ia diikuti dengan majlis berbuka puasa bersama ahli qaryah Masjid 
ar-Rahmaniah, Tronoh. Majlis ini turut dimeriahkan dengan kehadiran ahli jawatankuasa masjid, penasihat dan pengerusi YDKMM.
_
Semoga program ini dapat dijadikan acara tahunan demi mengukuhkan ikatan persaudaraan Islam sesama muslim.
_
InsyaAllah, program Kembara Jejak Ramadan (KJR) 1440H bakal berlangsung pada 22-26 Mei di perkampungan orang Asli, Gerik. 
_
Di samping itu, Special Iftar for Ummah (SIFU) akan turut dilancarkan bagi menyantuni golongan yang memerlukan.
_
Bagi individu yang berminat untuk bersama-sama menjayakan projek ini, transaksi hendaklah dilakukan kepada akaun yang tertera di bawah:

MAYBANK 5582 9362 6427

Bagi program Kembara Jejak Ramadan:

Ref: JR Gerik

Bagi program Special Iftar for
Ummah

Ref: Iftar Utara
#ydkmm 
#ydkmmutara 
#ydkmm4all 
#ydkmmgoingglobal 
#jejakramadhan 
#jrgerik 
#jrgerik2019 
#specialiftarforummah 
#si4u 
#si4u2019
Counting days for Jejak Ramadhan di Gerik Perak!
Here are some throwback from our visits there. We cooked, we played and we learned a lot about being grateful of what we have. Click link in my Bio to watch our teaser. If you know anyone that can possibly support our campaign to rebuild the Surau (Musolla) in one of the village, TAG them here. hehe. ❤ .
.
.
📷 @frhnsymyk and media YDKMM. Muchaslovas 
#jejakramadhan 
#syafiqahmujahidah 
#tarbiahramadhan
#islamicquotes 
#malaysia 
#volunteermalaysia 
#ydkmm4all 
#yoshydkmm
Thanks to 
@bernamanewschannel for highlighting our Jejak Ramadhan mission this year. Alhamdulillah for enormous support we have from everyone. Our first team is currently at Palu, Indonesia with @ardellaryana and @nadzmiadhwa. Please pray for their safety and health there cause the weather reported is really hot. Then, our second team will next visit to Semporna Sabah  @ydkmmsabah and closing of the kembara will be at Gerik Perak @ydkmm_utara. The news will be on Air during Nuzul Quran, 22 Mei 2019, Astro 502. So, save the date k. 😂
.
.
.
.
Moga Allah redha. 📷 @hasnizaazman
#countingdays 
#syafiqahmujahidah 
#malaysia 
#volunteermalaysia 
#jejakramadhan 
#ramadhan1440h 
#tarbiah 
#setulusikhlas 
#sepenuhati
Saya berdiri diatas tanah perkuburan paling besar. Bumi yang menelan lebih 3000 orang akibat gempa. Didepan mata seolah bumi di terbalikkan dan dihancurkan. Allahuakbar. 200 ribu penduduk terjejas. Al Fatihah untuk korban korban di Palu , Indonesia.

Petang ini kami akan bergerak ke Desa Banga , Sigi. Kem pengongsian. Amanah anda akan kami sampaikan. Mereka perlukan makanan , tempat solat serta air yang bersih dan kelengkapan sekolah buat anak anak. Seringgit kita umpama Seribu disini 😭 
CIMB Berhad Yayasan Dana Kebajikan Muslim Malaysia
No. Akaun : 8603534593

#PaluBangkit #JejakRamadhan @ydkmm_official
Sederhana..dari mimbar itu hanya memandang sejangkau pandangan mata
#jejakramadhan
#nunggutakjil
#cintaberatongkos
Bulan Ramadhan, bulan al Quran. 
Al Quran menerangi nurani, mencahayakan kehidupan.
_
Alhamdulillah, semalam, sebelum Majlis Pelancaran Jejak Ramadan 1440, para hadirin dan semua sukarelawan Youth of Strength and Happiness (YOSH) telah menjayakan momen Quran Hour bersama-sama.
_
Ketika slot ini, para hadirin telah mentadabbur Surah Al-Mukminun dengan dibimbing oleh Saudara Amzar Khalili dan Saudara Hasif.
_
Semoga al Quran sentiasa menjadi teman buat semua sukarelawan yang terlibat, sama ada secara langsung mahupun tidak langsung. 
_
#jejakramadhan
#jr
#ydkmm
#yosh
#ramadhankanhidupmu
#yosh
#volunteer
#sukarelawan
PYI x SIFU
.
.
Siapa ingat lagi apa tu SIFU ? 🤔 SIFU is actually stand for SPECIAL IFTAR FOR UMMAH. Seramai enam orang pelajar dari Sekolah Menengah Kebangsaan Putrajaya Presint 18(1) telah bersama-sama dengan 200 orang sukarelawan bagi menjayakan program ini. .
.
Aktiviti pada hari ini adalah penyediaan dan pengedaran bubur lambuk. Penyediaan adalah pada sebelah pagi dan pengedaran pada sebelah petang. Terima kasih kepada pihak Masjid Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur kerana memberi kerjasama yang baik kepada kami selaku pihak penganjur program 😇💪🏼 .
.
@perbadananputrajaya @ydkmm_official @foodforhunger.official @warga_plb .
.
#JejakRamadhan #perbadananputrajaya #PYI2019 #ydkmm #RamadhankanHarimu
4th day of ramadhan ok kita rempit sat ke Masjid Wilayah for #JejakRamadhan. Pes time pakai waze atas moto weh apergh rasa bergaya gila beb sambil dalam kepala play lagu impak maksima... "Jauh ku menuju . . . Jauh sinar hijau
Kadang kini ku . . . Tiada hanya di tempat ku
Laju ku laju yang itu yang di tuju
Tujuh garisku kau akan kejar Puteri la jagaku~" dengan beg mcm bantal

Helmet senget sebelah. Senyum kambeng dengan rasa cinta menyarungkan lanyard @philotimomeraki
Allahu 'philotimo'tik ngat 
Bag lg kat bahu kanan. Nasib tak bertabur ataih jalan 😌

Sapot #Jejakramadhan with @yoshkl_sel 
#PenumpangJe

Drebar terboek. tekstur dan kesel3saan atas moto saya bagi 5 bintang @farahnini_dnt
LIVE UPDATE JEJAK RAMADHAN: QURAN HOUR
_
Bulan Ramadhan, bulan al Quran. 
Al Quran menerangi nurani, mencahayakan kehidupan.
_
Alhamdulillah, sekarang para hadirin dan semua sukarelawan Youth of Strength and Happiness (YOSH) sedang menjayakan momen Quran Hour bersama-sama.
_
Mereka membaca al Quran secara beramai-ramai sebagai slot pembukaan bagi Majlis Pelancaran Kembara Jejak Ramadhan. Semoga al Quran sentiasa menjadi teman buat semua sukarelawan yang terlibat, sama ada secara langsung mahupun tidak langsung. 
_
#jejakramadhan
#jr
#ydkmm
#yosh
#ramadhankanhidupmu
Assalammualaikum 
5 Ramadhan dah hari ni.. Nak promote telekung yg sesuai utk haji & umrah 😍. Telekung Ziarah Zip ( Berpoket Zip di depan)

Untuk jemaah umrah dan haji yang memerlukan telekung cotton. zip di hadapan untuk simpanan kunci, duit sedekah atau cermin mata.

Telekung sahaja tanpa kain

Material: Cotton Penfabrik yang lembut dan sejuk

Berzip di tengah

sesuai untuk bakal umrah dan haji.

Sesuai untuk hadiah kepada jemaah

Harga RM 85 .
#telekungumrah #telekunghaji #telekung #umrah #terawikh #ramadhan #ramadhan2019 #jejakramadhan #umrahhaji
Day 3: Infak time!
.
Now, hear me out, guys. Now's definitely a good time to infak!
.
Come be a HERO with me!
(I got some good suggestion to infak😉)
#day3 #ramadhankareem🌙 #ramadhantiba #ramadhan #shyboi #infak #goodtime #hero #jr #JR #jejakramadhan #comeon #digitalart #myart #digitalartist #lavendartist
#Repost @farizzalizz
• • • • • •
Perjalan kemanusiaan.

Kami tidak di bayar tetapi bayaran kami dari senyuman dan kebahagiaan warga.

Kami di bayar dengan menghargai dan penghargaan.

Aku bukan menceritakan kemegahan tetapi berkongsi akan senyuman dan penderitaan ummat.

Demi ummat demi kemanusiaan.
Perjalanan aku,
Kisah aku,
Kebahagiaan aku.

#SundayTimes
#PersonalityForum

#YayasanDanaKebajikanMuslimMalaysia #Ydkmmofficial
#ydkmm #YdkmmRescue
#ActiomForDisaster
#Yosh #a4dydkmm
#actionfordisaster #wecare #weconcern #RumahZakat
#RelawanNusantara #jejakramadhan #letsjoin #volunteerism
DELEGASI MENGUATKAN FUNGSI
======================
.
“…Dan tolong menolonglah kalian dalam kebaikan dan takwa dan janganlah kalian tolong menolong dalam perbuatan dosa dan permusuhan. Bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah amat berat siksaan-Nya“. Al-Ma’idah:2
.
Pertemuan tempoh hari, membawa hasil perkongsian santai diantara wakil YDKMM RESCUE :
.
1) Puan SITI AISYAH SYAHID (Penasihat YDKMM RESCUE)
.
2) En. MUHAMMAD AZRI ABDUL JALIL (Ketua Pengurusan @actionfordisaster.official )
.
3) Cik.SYARIFAH NADIA NAJIHAH SYED AB AZIZ (Perhubungan dan Komunikasi @foodforhunger.official )
.
4) Cik LENNY NOR DIANA AZLAN (Ketua Media @ydkmm_official )

bersama wakil dari Persatuan  @cintasyriamalaysia iaitu Puan Nur Adibah & Puan Puteri Norafiah
.
MENGENAI,
.
Pengenalan, peranan dan perkongsian pengalaman kedua pihak mengendalikan fokus dan fungsi masing2.
.
InsyaAllah, kehadapan pihak YDKMM RESCUE akan bergabung bersama Persatuan @cintasyriamalaysia bagi misi bantuan kemanusiaan di Syria.
.
Semoga melalui kolaborasi antara dua agensi Malaysia akan meringankan dan meneguhkan lagi pembangunan komuniti saudara islam kita di SYRIA.
.
#ActionForDisaster #a4d #a4dydkmm #actionfordisaster #Ydkmmofficial #ydkmm4all #ydkmm #ydkmmrescue #wecare #weconcern #volunteerism #volunteerneeded #letsjoin #yosh #yoshydkmm #syria #syriacare #syriacaremalaysia #foodforhunger #jejakramadhan #cintasyriamalaysia
Alhamdulillaah terlaksana perdana yaumul quran .
Dan menulis quran untuk krucils.

#Ramadhankurindu 
#RamadhanKareem
#JejakRamadhan
#SIFUVIBES
.
.
Special Iftar For Ummah ✨
.
.
Putrajaya Youth Icon dengan kerjasama Food For Hunger dan SIFU akan mengadakan satu program mega Ramadhan iaitu “Jejak Ramadhan” di bawah anjuran Yayasan Dana Kebajikan Muslim Malaysia (YDKMM). .
.
Program ini akan berlangsung selama 2 hari dan disertau dengan Majlis Pelancaran Jejak Ramadhan yang di mana program inj akan meliputi 3 buah kawasan iaitu Palu, Semporna dan Gerik, Perak. .
.
Butiran program adalah seperti berikut:
.
Tempat : Masjid Wilayah Persekutuan, KL
Tarikh : 10 - 11 Mei 2018
.
.
Terdapat beberapa aktiviti yang akan diadakan yang di mana memberi pendedahan dan peluang kepada para pelajar PYI untuk berinteraksi dengan lebih ramai komuniti luar serta pelajar-pelajar daripada institusi-institusi tinggi 😊
.
.
Nantikan dan jom sertai kami !
.
.
#pyi2019 #perbadananputrajaya #ydkmm #kpm #yosh #youngleaders #jejakramadhan #ydkmm4all
🌸 *Nasehat Pagi* 🌿
📆 *Rabu, 03 Ramadhan 1440 H*
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ *Jejak Ramadhan*

Ramadhan hari pertama terlewati. Alhamdulillah terasa manis. Selalu ada keajaiban yang membingkai ramadhan menjadi hari yang begitu berharga.

Bangun lebih awal dengan mudah untuk bermunajat, mensyukuri segala nikmat. Menyiapkan hidangan sahur sederhana. Bersantap bersama keluarga dengan diselingi cerita dan canda.
Kemudian menata diri, bersiap menunggu kumandang adzan subuh yang terasa membahana, merdu merasuk sukma.

Aktivitas berjalan tak ada beda. Puasa bukan sebuah kendala. Sebentar istirahat bukan karena memanjakan diri, tetapi tak lebih hanya sekejap menunaikan hak raga.

Ramadhan hari pertama terlewati dengan indahnya.
Melepaskan diri dan jiwa sepenuhnya untuk-Nya. Lapar dan dahaga tak lagi terasa, tak lain karena Pertolongan-Nya.

Menu berbuka tersedia beraneka. Segelas air hangat dan sebutir kurma sudah cukup lega. Wajah sumringah pun terpancar mengiringi doa, _dzahabah zhoma'u wabtallatil 'uruqu wa tsabatal ajru in syaa Allah_
Rasa haus telah hilang dan urat-urat telah basah dan pahala telah ditetapkan in syaa Allah.

Ramadhan selalu dibingkai keajaiban bagi orang yang bertaqwa. Kemudahan dalam ibadah, kedekatan yang begitu terasa, kekuatan yang berlipat ganda.
Semoga selamat sampai ujung masa. ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#telagasurga 
#ayolebihbaik✊ 
#jejakramadhan 
#muslimahberhijrahid 
#muslimahberdakwah😇 
#motivasihijrah 
#tausiahpagi 
#salamnara
For the month of April this one was our top seller ! 
For Hajj and Umrah💓💓
Made from Silky Cotton and Super Polino. Many find it comfy. Only RM99!
.
KEISTIMEWAAN ZIARAH ZIP HITAM =====================
✔️ Telekung mini BERPOKET zip sorok di dada utk menyimpan brg2 berharga semasa beribadat .
✔️Material SILKY cotton dan super polino (hitam) yg lembut, x mudah renyuk wpun bergumpal dlm lipatan
.✔️double LINING sampai bwh dada dihias renda kecil menutupi kesan jahitan .
✔️LABUH telekung di bwh paras hujung jari ketinggian biasa .
✔️dihiasi RENDA cotton lembut yg tdk mencucuk kulit .
✔️ dagu STRECHABLE & muka kemas bergetah di kepala dan bertali
.
To purchase dm @telekungnajwa
www.telekungnajwa.my
.
#telekungumrah #telekunghaji #telekung #telekungshahalam #umrah #terawikh #ramadhan #ramadhan2019 #semarakramadhanbyannajwa #jejakramadhan #umrahhaji
Something cute for Ramadhan coming soon 😍. PREORDER ETA 20 MAY 2019

Guess what?
.
Preorder OPEN NOW!

Whatsapp 016- 336 4302 or DM @telekungnajwa 
#telekungnajwalovers #ramadhan #ramadhan2019 #jejakramadhan #sejadah #sejadahtravel #sejadahmuka #sejadahcantik #sejadahtraveling #shahalam
Alhamdulillah, ada yang pos dan hantar sendiri di butik kami @telekungnajwa  untuk Telekung Wakaf Program Jejak Ramadhan.
.
Terima kasih yang menyumbang. Semoga Allah mengganjarkan pahala buat kalian.

Jejak Ramadhan An-Najwa X @ydkmm_official - target 1000 pasang telekung. 
Team @telekungnajwa dapat mengumpul 125 pasang telekung untuk diwakafkan

#jejakramadhan
#telekungwakaf
Kami sedang mencari sukarelawan untuk program pada bulan Syawal nanti. Jom join kami!

#ramadhan2019 #ramadhankareem #asnaf #mualaf #si4a #belia #puasa #makan #sukarelawan #yoshsabah #ydkmmsabah #ydkmmyosh #JejakRamadhan #raya
Kat UPM tak jumpa working space yg cantik camni, jd kami ke WORQ untuk mencari inspirasi idea2 baru bg men-HANGAT-kan lagi our beloved Kelab @chapteryoshupm
.
.
To all #upm students and beloved #yoshydkmm lets join our upcoming programe for Ramadhan, which is called as #jejakramadhan.
.
briefly about the program,
kita akan "tinggalkan jejak" di 3 tempat demi menyantuni asnaf dan sebarkan dakwah Islam ke seluruh umat. .
KL --- PALU --- SABAH --- PERAK
.
Dan untuk team KL, we will having the programme at Masjid Wilayah, Kuala Lumpur. Yeahh #iftar and #qiamullail together 🙌 After fajr, kita akan sama2 buat acara pelepasan konvoi kembara JR. Then, we will continued by having sunnah games, acara masak #buburlambuk and giving the bubur lambuk to the #community. .
.
I am very excited sebab tak pernah lagi team #ydkmm buat kembara 3 tempat 😃 and another one yg make me so eager is sukan memanah dalam masjid ! Wow , mcm mana tu ? 🤔
.
#yosh #yoshies #volunteer #volunteerwithheart #werisebyliftingothers #riseinikalilah #almamater #alumniUpm #kembararamadan #ihyaRamadan
[RAMADHAN COUNTDOWN : 7 Days to go]⁣⠀
-⁣⠀
Semakin lama semakin dekat kita menghampiri bulan yang paling Mulia, iaitu Bulan Ramadhan Kareem. Jom kita siapkan diri untuk menerima bulan yang sangat mulia ini.⠀
⁣⠀
-⁣⠀
#RamadhanCountdown⁣ #SpecialIftarForAsnaf ⁣ #JejakRamadhan⁣ #ydkmmsabah #yoshsabah #muslim #islam4all #beautyofislam
_Repost_ ⠀
⠀
Ramadhan bakal tiba !⠀
⠀
Seakan menjadi kebiasaan buat masyarakat kita apabila tibanya waktu berbuka puasa kita bermewah-mewahan dengan makanan. Pelbagai juadah tersedia untuk dijamah setelah menahan kelaparan dari subuh hari hingga tenggelamnya matahari.⠀
⠀
Akan tetapi, sedarkah kita, dalam keadaan kita bermewahan dengan makanan untuk berbuka, ada yang runsing memikirkan juadah apa yang mahu disediakan dek kerana kekurangan makanan. Malahan ada juga yang sekadar menjamah untuk mengalas perut.⠀
⠀
Justeru, kami bawakan kempen Dapur Buat Saudara kita yang memerlukan agar mereka juga dapat menikmati makanan untuk berbuka puasa dalam Ramadhan akan datang. Ayuh bersama kami berkongsi rezeki buat mereka yang memerlukan di luar sana.⠀
⠀
Dari Zaid bin Khalid al-Juhani berkata bahawa Rasulullah saw bersabda : “Barangsiapa yang memberi makan orang yang berbuka puasa, maka baginya pahala semisalnya tanpa mengurangi pahala orang yang berpuasa sedikitpun” (Riwayat Ahmad, al-Tarmizi dan al-Baihaqi)⠀
⠀
#jejakramadhan⠀
#ramadhan1440h⠀
#ramadhankareem⠀
#ydkmm4all
[RAMADHAN COUNTDOWN : 9 Days to go]⁣⠀
-⁣⠀
Semakin lama semakin dekat kita menghampiri bulan yang paling Mulia, iaitu Bulan Ramadhan Kareem. Jom kita siapkan diri untuk menerima bulan yang sangat mulia ini.⠀
⁣⠀
-⁣⠀
#RamadhanCountdown⁣ #SpecialIftarForAsnaf ⁣ #JejakRamadhan⁣ #ydkmmsabah #yoshsabah #muslim #islam4all #beautyofislam
[RAMADHAN COUNTDOWN : 10 Days to go]⁣⠀
-⁣⠀
Semakin lama semakin dekat kita menghampiri bulan yang paling Mulia, iaitu Bulan Ramadhan Kareem. Jom kita siapkan diri untuk menerima bulan yang sangat mulia ini.⠀
⁣⠀
-⁣⠀
#RamadhanCountdown⁣ #SpecialIftarForAsnaf ⁣ #JejakRamadhan⁣ #ydkmmsabah #yoshsabah #muslim #islam4all #beautyofislam #bulanmulia
Alhamdulillah, ada yang pos Telekung Wakaf untuk Program Jejak Ramadhan.
.
Terima kasih yang menyumbang. Semoga Allah mengganjarkan pahala buat kalian.

Jejak Ramadhan An-Najwa X @ydkmm_official - target 1000 pasang telekung. .
Untuk menderma, boleh pos telekung lama ke alamat kami atau beli RM 30 dari kami.

Whatsapp Cik Anisah 016-336 4302 untuk sebarang pertanyaan

#jejakramadhan
#telekungwakaf
TAK SABAR nak KEMBARA Ramadan bila tengok NI! 😄
.
Reposted from @syafiqah_mujahidah -  Throwback!
.
.
.
Look at that smile! First-time pegi Kg Orang Asli naik boat, sebelum ni jalan kaki 😂. Tengah bayang nie, Ramadhan nanti mcm mana agaknya. 🤔 haha. Belum puasa lagi, dah excited ni. Moga Allah permudahkan Kembara YOSH Jejak Ramadhan nanti. 💪 @yoshydkmm.hq 
@yosh_utara
.
.
.
With @frhnsymyk partner setia. ❤ 
#syafiqahmujahidah
#ramadhan4life 
#road2ramadhan
#jejakramadhan 
#ydkmm4all - #regrann
12 HARI LAGI MENUJU RAMADHAN.
_
Bukan Ramadhan merupakan peluang yang terbaik untuk memperbanyakkan amal ibadah. Setiap amal kebaikan yang dikerjakan, pahalanya akan dilipat kali ganda.
_
#jejakramadhan
#ramadhan1440h 
#ramadhankareem🌙 
#ydkmm4all
[RAMADHAN COUNTDOWN : 12 Days to go]⁣⠀
-⁣⠀
Semakin lama semakin dekat kita menghampiri bulan yang paling Mulia, iaitu Bulan Ramadhan Kareem. Jom kita siapkan diri untuk menerima bulan yang sangat mulia ini.⠀
⁣⠀
-⁣⠀
#RamadhanCountdown⁣ #SpecialIftarForAsnaf ⁣ #JejakRamadhan⁣ #ydkmmsabah #yoshsabah #muslim #islam4all #beautyofislam #bulanmulia
13 HARI LAGI RAMADHAN
_
Makin tak sabar rasanya nak puasa dalam bualan Ramadhan. 
Selain bulan untuk Muslim berpuasa, bukan Ramadhan juga merupakan bulan Al Quran yang mana Al Quran telah diturunkan pada bulan Ramadhan yang mulia ini. 
_
#jejakramadhan
#ramadhankareem🌙 
#ramadhan1440h 
#ydkmm4all
-REPOST-JEJAK RAMADHAN ⠀
_⠀
Antara bantuan yang akan diberikan kepada golongan yang memerlukan dalam misi Jejak Ramadhan akan datang ialah peralatan solat seperti telekung, sejadah dan sebagainya.⠀
_⠀
YDKMM dengan kerjasama @telekungnajwa sedang mengumpulkan telekung baru dan telekung terpakai yang masih elok untuk diberikan kepada mereka yang memerlukan di Palu, Grik Perak dan Semporna Sabah.⠀
_⠀
Bagi sesiapa yang berminat untuk memberikan telekung samada baru atau terpakai, anda boleh menghantar ke alamat yang tertera di poster. ⠀
_⠀
Ayuh bersama kami, menjadikan bulan Ramadhan ini lebih bermakna buat mereka. Moga pahala buat mereka yang menghadiahkan telekung ini akan sentiasa mengalir setiap kali mereka menggunakan untuk beribadah.⠀
_⠀
#ydkmm4all ⠀
#jejakramadhan
[RAMADHAN COUNTDOWN : 13 Days to go]⁣⠀
-⁣⠀
Semakin lama semakin dekat kita menghampiri bulan yang paling Mulia, iaitu Bulan Ramadhan Kareem. Jom kita siapkan diri untuk menerima bulan yang sangat mulia ini.⠀
⁣⠀
-⁣⠀
#RamadhanCountdown⁣ #SpecialIftarForAsnaf ⁣ #JejakRamadhan⁣ #ydkmmsabah #yoshsabah #muslim #islam4all #beautyofislam
#Repost @ydkmm_official
• • • • •
Dana diperlukan bagi sempena Ramadan dan Lebaran di Sulawesi Tengah.
_
Dana yang berjaya dikumpulkan adalah sebanyak RM 20,000 bagi pembangunan:

1. 2 buah musolla;
2. 450 pek barangan asas makanan;
3. Pek lebaran buat kanak kanak

Jumlah dana terkumpul MASIH JAUH untuk mencapai jumlah dana yang sebenar iaitu RM 300,000.

Keperihatinan anda sangat kami hargai dan sempena Syaaban, ambang Ramadan. Mari kita berikan rezeki terbaik buat mereka.

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِذَا كَانَ لَيْلَةُ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَقُومُوا لَيْلَهَا وَصُومُوا نَهَارَهَا، فَإِنَّ اللهَ تَعَالَى يَنْزِلُ فِيهَا لِغُرُوبِ الشَّمْسِ إِلَى سَمَاءِ الدُّنْيَا فَيَقُولُ: أَلاَ مُسْـتَغْفِر فَأَغْفِر لَهُ، أَلاَ مَسْتَرْزق فَأَرْزُقهُ، أَلاَ مُبْتَلى فَأُعَافِيه، أَلاَ كَذَا، أَلاَ كَذَا حَتَّى يَطلعُ الفَجْر.

Yang bermaksud, Rasulullah saw telah bersabda: Apabila tiba malam Nisfu Syaaban maka kamu hidupkanlah malamnya dan kamu berpuasa di siang harinya, sesungguhnya Allah turun (hampir) padanya dari terbenam matahari ke langit dunia dan berfirman: 
Sekiranya terdapat orang yang memohon keampunan maka Aku ampunkannya, sekiranya terdapat orang yang meminta rezeki maka Aku beri rezeki kepadanya, sekiranya terdapat orang yang ditimpa bala maka Aku sejahterakannya, sekiranya begitu… sekiranya begini… sehinggalah terbitnya fajar. (Riwayat Ibnu Majah)

Sebarkan untuk kebaikan bersama. 
No. Akaun Yayasan Dana Kebajikan Muslim Malaysia
Bank : CIMB Islamic 
No. Akaun : 8603534593
Swift Code : CTBBMYKL

#jejakramadhan #ydkmm4all

Loading