Browse Instagram content with Pikram.com

#sharedakwah

Posts tagged as #sharedakwah on Instagram

6,559 Posts

.
Terhapuskan segala pahala kita apabila kita melakukan ibadah bukan kerana Allah SWT. Semoga kita sentiasa ikhlas dalam beribadah

Teruskan SHARE dan semoga bermanfaat
.
#repost #ustazwadiannuar #ilmu 
#ceramahagama #ceramahagamaislam #ilmuagama #ilmupengetahuan #ilmuislam #pemudadakwah #pemuda_hijrah #wanitahijrah  #squadisbir #tarbiahsentap #Katabosku_
#Nakkongsi
#Nakbebel
#Nakpesan
#atukpesan
#sharedakwah  #muhasabahdiri #tarbiahdiri  #videokuliah #motivation #motivasi
#videodakwah #tazkirah  #dakwahtauhid  #ceramahislam
#Repost @share_dakwah_
• • • • •
Kenapa kita ni susah sangat nak maafkan orang ?
.
📽@alifteega .
.
#sharedakwah #dakwah #jomdakwah #muhasabahdiri #tarbiahdiri #tarbiahsentap
・・・
Ketahuilah hidup dan mati mempunyai cabaran dan kesulitan tersendiri, kematian bukan pengakhiran kepada kita, sebaliknya permulaan hidup di alam lain (barzakh)#sharedakwah #allahsayangkita #buatbaik
Moga dipermudah korang jumpa jodoh dan menikah😊 amin.

#dakwahassasin 
#sentapiman 
#pickuplinedakwah 
#sharedakwah #jomrepost 
#jomMUHASABAHdiri #islamicsocialism #islamicposts
Semalu-malunya aku terhadap orang yang punya pasangan, lebih malu aku terhadap orang yang menjaga diri dalam ketaatan. 😫

__________________________________________________________
#bestwara_galeri
#galeriquote
#selfreminder#jomblofisabilillah#predatorquran#coretanhati#sharedakwah#pendosahijrah #catatanku #coretanku #renungan #sahabatsurgaku#pendosahebat #curhatanhati#uninstalljokowi#shutdownjokowi#semuakanindahpadawaktunya#ferryanugerah

Jangan sekedar tekan ❤ silakan share 🔄dan comment💬 agar berguna
POHON NERAKA DI ARAB - EPISODE 7 ( KEHIDUPAN AKHIRAT SERIES ) 
__________________________
اِنَّا جَعَلْنٰهَا فِتْنَةً لِّلظّٰلِمِيْنَ
"Sungguh, Kami menjadikannya (pohon zaqqum) sebagai azab bagi orang-orang zalim."
(QS. As-Saffat 37: Ayat 63)
__________________________
Pohon Zaqqum adalah salah satu pohon yang hidup dan tumbuh dari dasar neraka Jahim. Dan kini ia tumbuh di kota Thaif Arab Saudi.
__________________________
Dan buahnya adalah salah satu hidangan bagi para penghuni neraka. Setiap yang memakannya akan terurai ususnya. Dan tidak akan pernah kenyang
__________________________
Demikianlah siksa bagi penghuni neraka kelak di akhirat. Semoga Allah melindungi kita dari neraka beserta pedihnya siksaannya. Allahumma Aamiin

#sharedakwah #dakwah #jomdakwah #muhasabahdiri #tarbiahsentap #tarbiahdiri #sahabatsyurga #kiamat #duniaakhirzaman #ustazwadiannuarayub #hijrah #hijrahcinta #kiamat 
#dakwahsunnah
MEREKA SUDAH BERSEDIA MENGHADAPINYA?
.
 Bunker "Anti Kiamat", New South Wales,Australia Di bangun di perbukita dekat Tenterfield, New South Wales, olehsekelompok orang yang tak disebutkan namanya.
. 
Berangkat dari kepercayaan akanterjadinya kiamat, kelompok ini sengaja mempersiapkan bangunan ini danmengizinkan siapa yang dapat membayar sesuai tarif untuk memasukinya.
. 
Sekelompok ini percaya tempat ini akan dapat melindungi siapa saja yang masukkedalamnya dari kiamat yang dipercayai akan terjadi pada 21 Desember 2012.Kelompok ini yakin, sesaat setelah kiamat, Dunia bakal mengalami perubahanfisik secara permanen.
. 
Untuk dapat masuk kedalam bunker setiap orang wajibmembayar $ 5000 USD yang digunakan untuk mengganti biaya material.
.
.
Reposted from @seleksi_info
.
. 
#IbnuyaacobTeoriKonspirasi #aunimedia #moonmedia  #palestine🇵🇸 #uwaiscorporation #abukhadijahstudio #bicaraakhirzaman #jomshare
#universal #world #infocommy #sharedakwah  #muhasabahdiri #tazkirah #ceramah #dajjal #kiamat #duniaakhirzaman #viralinthepocket
#solomontemplebynuranimaarif #bukuonline #bukusejarah #messiahuthmaniyah #konspirasibabylon
#ustazabdullahkhairi #ustazwadiannuar #ustazadihidayat #ustazabdulsomad #ustazaunimohamed #ustadhananattaki
Kamu nahkodanya. Nafsu adalah ombaknya. Al-Qur'an dan Hadist adalah kompasnya. 
Allah subhanallah ta'alaa beri kamu petunjuk dan pedoman agar kamu tidak salah jalan, kalau kamu tidak menggunakan kompas maka kamu akan terombang ambing kapal. Kapal adalah Hatimu. Kamu percaya sama Allah subhanallah ta'alaa, pasti kamu bakal ikutin tub kompasnya.
#pemudabiasa #dakwahislamic #sajaksore #quotestoinspire #cahayaqolbu #lfl #sharedakwah #sunflower
Kenapa kita ni susah sangat nak maafkan orang ?
.
📽@alifteega .
.
#sharedakwah #dakwah #jomdakwah #muhasabahdiri #tarbiahdiri #tarbiahsentap
Semoga bermanfaat.. #pemudaislam #pemudahijrah #dakwahjomblo #semangat #sharedakwah
Posted @withrepost • @share_dakwah_ #repost @notani.my 
MALAIKAT TAK MASUK RUMAH
.
Secara asasnya memang benar terdapat riwayat daripada Imam Muslim bahawa Nabi SAW bersabda:
"Sesungguhnya malaikat tidak akan masuk rumah yang di dalamnya ada gambar." Menurut ulama,hadis itu menjelaskan bahawa semua jenis patung yang tidak memberi sebarang makna dan faedah adalah haram untuk dijadikan perhiasan.
.
Lebih teruk lagi apabila patung itu disembah oleh golongan bukan Islam. Patung bersifat lucah juga termasuk dalam larangan hadis itu.
.
Walaupun begitu, sebahagian ulama seperti alShawkani, alQardhawi, alZuhayli dan ramai lagi mengecualikan pengharaman terhadap anak patung mainan kanak-kanak kerana terdapat dalil diriwayatkan oleh Imam alBukhari dan Muslim, Aisyah berkata: " Aku selalu bermain anak patung di rumah Rasullullah SAW. Adakalanya rakan-rakanku datang untuk bermain bersamaku. Suatu hari Nabi SAW datang kepada kami, semua kami terus bersembunyi kerana takutkan Baginda Nabi SAW. Namun begitu, Nabi SAW tidak pula kelihatan marah (apabila melihat patung mainan di tangan mereka), tetapi Nabi SAW datang dan turut kelihatan bermain dengan mereka."
.
Imam al-Shawkani berpendapat, hadis itu membuktikan anak patung mainan kanak-kanak adalah dibenarkan dalam Islam. Namun, ia perlulah menepati beberapa syarat antaranya bukan daripada patung yang disembah oleh golongan bukan Islam.
.
Bukan patung yang digunakan untuk tujuan pemujaan, patung yang boleh membawa kepada khurafat serta mendorong kepada maksiat dan kemungkaran.
.
#sharedakwah #dakwahtugaskitasemua #dakwah #jomdakwah #muhasabahdiri #tarbiahdiri #tarbiahsentap #jentikhati #notanidakwah #ustazwadiannuar #sahabatsyurga #islamisthebest #malaikat #ustazabdulsomad
Sabar berasal dari kata “sobaro-yasbiru” yang artinya menahan. Dan menurut istilah, sabar adalah menahan diri dari kesusahan dan menyikapinya sesuai syariat dan akal, menjaga lisan dari hinaan, dan menahan anggota badan dari berbuat dosa dan sebagainya . 
Dalam pandangan islam Sabar itu ada berbagai macam, diantaranya :

1.) Sabar dalam menjalankan perintah Allah SWT. 
Menahan diri kita agar tetap istiqomah dalam menjalankan apa yang diperintahkan oleh Allah SWT adalah bagian dari perintah Allah SWT. Kita harus tetap sabar menjalankan itu semua, karena Allah telah menjanjikan surga bagi hamba-Nya yang menjalankan perintah-Nya dengan baik sesuai syariat yang telah Allah SWT turunkan. Mulai dari shalat, zakat, puasa, dakwah, dan lain-lain. Itu semua harus kita jalani dengan sabar . 
2.) Sabar dari apa yang dilarang Allah SWT. 
Dan kita sebagi umat Islam harus bersabar dari apa yang dilarang oleh Allah SWT. Yakinlah bahwa semua larangan itu pasti ada maksudnya. Tidaklah Allah SWT melarang kita untuk berbuat dosa, kecuali dalam dosa itu pasti ada sebuah kerugian yang akan didapat jika kita melakukannya. 
3.) Sabar terhadap apa yang telah ditakdirkan Allah SWT. 
Jika ada salah satu dari kita ditakdirkan dengan kondisi fisik yang kurang, maka kita juga harus tetap bersabar. Karena bersabar dengan ketentuan Allah SWT merupakan salah satu dari macam sabar. Dan balasan lain dari sabar kita itu adalah surga. Rasulallah SAW bersabda: sesungguhnya Allah SWT berfirman“Jika hambaku diuji dengan kedua matanya dan dia bersabar, maka Aku akan mengganti kedua matanya dengan surga” (HR. Bukhori). Semoga Allah SWT menjadikan kita hamba-hamba-Nya yang sabar dalam menjalankan perintah-Nya, menjauhi larangan-Nya, dan dari apa yang telah ditakdirkan-Nya. Dan kita harus tetap melatih sifat sabar ini dalam kehidupan kita sehingga nantinya kita akan dapat menyikapi semua aspek hidup ini dengan sabar. wallau’alam
.

#alquran#hadits#oneayat#sharedakwah#predatorquran#islam#hijrah#muslim#muslimah#pemudahijrah#pejuangshubuh#pejuangdakwah#kumpulankajian#kajianislam#yukngaji#fromfortoallah#catatanislam#kalamberhijrah#islamdairy#istiqomah#indonesia#bandung
Apa yang kita upload, share dll akan diminta pertanggung jawaban kelak. So, bijaklah dalam berbagi informasi bro sist fillah! ------ #berbagikebaikan #berbagiinfo #sharevideo #sharedakwah #dakwahionline #dakwaholic #mediasosial #syiarislam #islam #muslim #infobermanfaat #generasimuslim #milenial #indahnyaislam #bicarafakta #bismillah
Hukum berfoto untuk kenang-kenangan? 🔊 *Ustadz Dzulqarnain M Sunusi Hafizhahullah* 
______________________________
🔃 *Tebarkanlah, engkau akan mendapatkan pahala sebagaimana orang yang mengamalkannya tanpa mengurangi pahalanya sedikit pun*

#Semangat#TebarFaedah
#ShareDakwah#PosterDakwah
#DakwahTauhid#DakwahSunnah #TamanTamanSurga
#IkhwanPanaikang 
#KomunitasSunnah .
🛡️ 🛡️ 🛡️ 🛡️ 🛡️ 🛡️ 🛡️ .
📡Yuk Join Dan Menebarkan Dakwah Tauhid dan Sunnah serta faedah Bersama kami Disini⤵️⤵️
•
📲 Akun Media Sosial Komunitas Sunnah:⤵️
•
°•🌐Facebook
https://m.facebook.com/Komunitas-Sunnah-310864706231133/
•
°•🌐Instagram
http://www.instagram.com/komunitas_sunnah
•
°•🌐Telegram
https://t.me/Komunitassunnah01
•
°•🌐YouTube 
https://youtu.be/_wIX2mQvKNY
°•°•
🔎Yuk Join WAG Komunitas Sunnah klik link dibawah⤵️⤵️
📲 GrupWA Ikhwan (laki-laki): https://chat.whatsapp.com/Dx3n8WhtTIO1r4o7g95c9N
[BACA CAPTION DAN GESER]
Mengapa upload foto diri termasuk dosa JARIYAH?

Karena..
1. Allah ﷻ melarang wanita menampakkan kecantikannya kecuali pada suami dan mahramnya. (An-Nūr):31 - Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka ..., 2. Allah ﷻ melarang wanita berhias kecuali untuk suami dan mahramnya. (Al-'Aĥzāb):33 - dan hendaklah kamu tetap di rumahmu dan janganlah kamu berhias dan bertingkah laku seperti orang-orang Jahiliyah dahulu ... 3. Allah ﷻ menjadikan wanita sebagai ujian terbesar bagi pria. ('Āli `Imrān):14 - Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita,... Sekarang coba kita perhatikan fenomena selfie ini. Para wanita berlomba-lomba mengunggah foto terbaiknya. Dengan tambahan filter ini, whitening itu, belum lagi lipstik dan lainnya yang digunakan agar semakin terlihat cantik di foto. Terkadang sambil memamerkan diri sedang berada di lokasi bagus. Atau sedang mengenakan pakaian bagus.

Apa yang dicari?

Sementara TANPA DIA SADARI malaikat terus mencatatkan dosa jariyah untuknya atas unggahan foto yang ia publikasikan. Semakin banyak mata laki-laki bukan mahram yang melihat foto itu, semakin bertumpuk dosa yang dibebankan padanya. Semakin banyak laki-laki bukan mahram yang tertarik dengan kecantikannya di foto itu, semakin besar pula dosa yang ditimpakan untuknya.

Jika kamu jadikan foto dirimu untuk berdakwah, apa sekiranya kamu temui 1 saja lukisan atau patung diri 'Aisyah radhiyallahu 'anha yang beliau gunakan untuk menyebarkan Islam??? (Padahal beliau hidup di jaman yang manusianya pada saat itu mahir membuat patung. Maka ada kah 1 patung diri beliau?) (straighsunnah)

joannaHijrah

Note : Semoga bermanfaat jangan lupa share ke yang lain
.
.
.
Fllw:
@novianasoleh_
@novianasoleh_ 
@novianasoleh_
.
.
.
#yukhijrah #islam #temanhijrah #muslimahkartun #khususakhwat #indonesiatanpapacaran #dakwah #shift #lll #akhwathijrah #hijrah #muslimah #pemudahijrah #motivationalquotes #wanitamuslimah #sharedakwah #sunnah #photooftheday #Allah #wajibhijab
#Repost @share_dakwah_
• • • • •
Dunia di utamakan. Akhirat di belakangkan.
.
📽@muhdfarisridhwan .
.
#sharedakwah #dakwah #jomdakwah #muhasabahdiri #tarbiahsentap #tarbiahdiri #ustazazharidrus
Biasanya, kalau gak Lagi BERANTEM atau Lagi RINDU tapi gengsi buat ng-chat 😀😙😋. Kamu yang mana??? __________________________________________________________
#bestwara_galeri
#galeriquote
#selfreminder#jomblo#halal#qoute#inspirasi#penulis#predatorquran#islam#baper#ukhwah#moveon#coretanhati#u#sharedakwah#pendosahijrah #catatanku #coretanku #renungan #sahabat #curhatanhati#uninstalljokowi#shutdownjokowi

Jangan sekedar tekan ❤ silakan share 🔄dan comment💬 agar berguna
Crush sebut rindu pon seronok bagai nak rak. Ni kan pulak mcm mana kalau kita tergolong dalam golongan yg dirindui syurga. Allahu😭.
.
📽@haikalruszi67 .
📽@zonkuliah.my
.
#sharedakwah #dakwah #jomdakwah #muhasabahdiri #tarbiahdiri #tarbiahsentap #syurga #heaven #videokuliah #ustazbadlishah
#sharedakwah
BOLEHKAH MENCIUM TANGAN GURU? 🔊 *Ustadz Dzulqarnain M Sunusi Hafizhahullah* 
______________________________
🔃 *Tebarkanlah, engkau akan mendapatkan pahala sebagaimana orang yang mengamalkannya tanpa mengurangi pahalanya sedikit pun*

#Semangat#TebarFaedah
#ShareDakwah#PosterDakwah
#DakwahTauhid#DakwahSunnah #TamanTamanSurga
#IkhwanPanaikang 
#KomunitasSunnah .
🛡️ 🛡️ 🛡️ 🛡️ 🛡️ 🛡️ 🛡️ .
📡Yuk Join Dan Menebarkan Dakwah Tauhid dan Sunnah serta faedah Bersama kami Disini⤵️⤵️
•
📲 Akun Media Sosial Komunitas Sunnah:⤵️
•
°•🌐Facebook
https://m.facebook.com/Komunitas-Sunnah-310864706231133/
•
°•🌐Instagram
http://www.instagram.com/komunitas_sunnah
•
°•🌐Telegram
https://t.me/Komunitassunnah01
•
°•🌐YouTube 
https://youtu.be/_wIX2mQvKNY
°•°•
🔎Yuk Join WAG Komunitas Sunnah klik link dibawah⤵️⤵️
📲 GrupWA Ikhwan (laki-laki): https://chat.whatsapp.com/Dx3n8WhtTIO1r4o7g95c9N
Jangan pernah berfikir do'a kita kok gak pernah dikabulkan,tapi berfikirlah layak kah kita untuk menerimanya,pantaskan diri kita kepada Allah dan terus Husnuzhan kepada Allah, itulah yang diajarkan pada kita dalam doa. Ketika kita berdoa pada Allah kita harus yakin bahwa doa kita akan dikabulkan dengan tetap melakukan sebab terkabulnya doa dan menjauhi berbagai pantangan yang menghalangi terkabulnya doa. Karena ingatlah bahwasanya doa itu begitu ampuh jika seseorang berhusnuzhan kepada Allah. Jika seseorang berdoa dalam  keadaan yakin doanya akan terkabul, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallambersabda,

اُدْعُوا اللَّهَ وَأَنْتُمْ مُوقِنُونَ بِالإِجَابَةِ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ لاَ يَسْتَجِيبُ دُعَاءً مِنْ قَلْبٍ غَافِلٍ لاَهٍ “Berdoalah kepada Allah dalam keadaan yakin akan dikabulkan, dan ketahuilah bahwa Allah tidak mengabulkan doa dari hati yang lalai.” (HR. Tirmidzi, no. 3479. Syaikh Al-Albani mengatakan bahwa hadits ini hasan). #nasehatdiri #berusahabaik #muhasabahdiri #menjemputjannah #fastabiqulkhairat #tholabulilmi #menjemputjannah #dakwahmuda #katabijak #sharedakwah #sampaikanlahwalausatuayat
"Barang siapa yang bersholawat kepadaku satu kali, maka Allah bersholawat kepadanya 10 kali sholawat, dihapuskan darinya 10 kesalahan, dan di tinggikan baginya 10 derajat." (HT. an-Nasa'i)
.
.
.
tag and share jika bermanfaat 👍
.
.
.
#viral #hijabers  #musikindonesia #BARAKALLAH  #hijrah #hijab #sunnah #ilmu #ibadah #islam #islamituindah #kajianpemuda #kajianislam #kajiansemangat #kajianustadzabdulsomad #kajianustadzadihidayat #kajianustadzhananattaki #haikalhassan #ustadzzulkiflimali #1minutebooster  #indahnyasurga #indonesiamengaji #pejuangsubuh #kapanhijrah #sharedakwah #pemudahijrah  #pemudadakwah #sahabathijrah #islamicquotes #ceramahpendek
Reposted from @share_dakwah_ -  Sampai masanya dia akan keluar
.
📽@erikocta..
.
#sharedakwah #dakwah #jomdakwah #dajjal #muhasabahdiri #tarbiahsentap #tarbiahdiri #duniaakhirzaman #kiamat - #regrann
- S A L AM J U M A A T - ✨
.
.
Hanya membaca zikir ini sebanyak 3 kali selepas Subuh. Inn Shaa Allah, Dengan Izin Allah setiap makhluk akan medoakan keampunan untuk kita kepada Allah S.W.T ☺️🤲🏻
.
سُبْحَانَ اللهِ الْعَظِيْمِ وَبِحَمْدِهِ 
Maha Suci Allah Yang Maha Agung Dan Segala Puji Bagi-Nya .
.
Baeshawl @adaya.co
. . 
Attention to honey lovers 😍 🍯 korang boleh dapatkan honey stick original tau kat ig @nisaruzi.co . click je link kat bio okayyy . NOW! Sementara stok masih available 🔥❤️
.
#madustick #delicious #makanansunnah #goodforhealth #alhamdulillah #sharedakwah #auravengers #yummy #viral #terbaik #sweet #istiqomah #mogabermanfaat #spreaddakwah #positiveselalu #jomkongsi #sharingiscaring #caringisloving #jomdakwah #islamicquotes #islamituindah #islamitumudah #pmhuitmsa #uitmshahalam #mindtrainingmotivation
Salam Jumaat...
.
Teruskanlah berbuat baik,berkata2 yg baik,menulis yang baik2 & memberi nasihat yg baik2.
.
Wpun tidak ramai orang yg mengenalimu, cukuplah Allah mengenalimu lebih daripada yg lain.
.
Jadilah seperti jantung yg tidak terlihat tapi terus berdenyut setiap saat hingga membuat kita terus hidup sehingga akhir hayat..
.
Jangan lupa selawat hari ini ya sahabatku... اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال 
سيدنا محمد
.
.
#ustazekhsanalhafiz
#jumaat 
#selawat 
#sharedakwah
#muslimin 
#muslimat
#cintaiislamselamanya 
#tazkirah 
#tarbiah 
#islam 
#nakdakwah 
#tolongdengar
Jika hari ini aku tidur nyenyak saat adzan berkumandang mengajak untuk Sholat, mungkin esok aku berteriak minta di bangunkan agar bisa melangkahkan kaki menuju mesjid.
Apalah daya semua terlambat, waktu bertaubat berakhir, ruh dan jiwa sudah berpisah 😢😞 , ,

Astaghfirullah,😭 • Self Reminder 😩
__________________________________________________________
#bestwara_galeri
#galeriquote
#selfreminder#jomblo#halal#qoute#inspirasi#penulis#predatorquran#islam#baper#ukhwah#moveon#coretanhati#u#sharedakwah#pendosahijrah #catatanku #coretanku #renungan #sahabat #curhatanhati
Teman Dakwah
Barakallahu Fiikum ustadzuna 
@hanan_attaki
.
الرَّجُلُ عَلَى دِينِ خَلِيلِهِ فَلْيَنْظُرْ أَحَدُكُمْ مَنْ يُخَالِلُ
.
Seseorang itu mengikuti din (agama; tabiat; akhlaq) kawan dekatnya. Oleh karena itu, hendaknya seseorang di antara kalian memperhatikan siapa yang dia jadikan kawan dekat.
.
(HR. Abu Dâwud, no.4833;Tirmidzi, no.2378. Dihasankan oleh Syaikh al-Albani di dalam Silsilah ash-Shahîhah no. 927)
.
Teman yang sering mengingatkan tentang kebaikan bukan teman yang merasa dirinya lebih baik , tetapi karena ia tidak ingin hanya berteman denganmu di dunia saja , namun ia juga ingin berteman denganmu di syurga kelak.
.
.
-> Tag teman kalian yang sering mengingatkan kebaikan
.
_________________________________
#oneminute#oneminutebooster#oneminutedakwah#fridaysharedakwah#changerinman#hananattaki#ustadadihidayat#ustadzfelixsiauw#ustadzmaududiabdullah#ustadzabdulsomad#sholawat#hubbus_sholawatnabi#cclubanjarbaru #contentcreatorlandasanulin#pengagumsholawat#dakwahislam#teman#sahabatsesurga#temandakwah#dakwahjumat#jumatbarokah#sharedakwah
.
Ketika berwuduk diharuskan membaca doa tertentu seperti berikut:

1)Ketika berkumur, berniatlah: “Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini.”
.
2)Ketika membasuh muka, berniatlah: “Ya Allah, putihkanlah (berikanlah cahaya) pada mukaku di akhirat kelak. Janganlah Kau hitamkan mukaku ini.”
.
3) Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah: “Ya Allah, berikanlah buku hisabku di tangan kananku ini”
.
4)Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah: “Ya Allah, janganlah Kau berikan buku hisabku di tangan kiriku ini”
.
5)Ketika membasuh kepala, berniatlah: “Ya Allah, lindunglah aku daripada terik matahari di padang Mahsyar dengan ArasyMu.”
.
6)Ketika membasuh telinga, berniatlah: “Ya Allah, ampunilah dosa telingaku ini.”
.
7)Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah: “Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqim.”
.
8) Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah: “Ya Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid, surau dan bukan tempat maksiat.”
.
#sharedakwah #dakwahhikmah #dakwahtugaskitasemua  #jomdakwah #muhasabahdiri #tarbiahdiri 
#HijrahSoul #ilmu #ilmuagama #ilmuislam #ilmupengetahuan #ceramahagama #pemudadakwah #wanitahijrah #Dakwah  #MotivationalVideo | @hijrahsoul
Posted @withrepost • @share_dakwah_ #repost @notani.my .
APABILA KITAB AMALAN DIBUKA DI DEPAN MATAKU

RASULULLAH SAW berpesan kepada umat manusia bahawa ada tiga tempat atau keadaan yang amat ditakuti ketika berada di Padang Mahsyar. Pertama ketika melayangnya suratan amalan manusia, kerana ketika itu belum dipastikan sama ada menjadi ahli syurga atau neraka. Kedua ialah sewaktu timbangan amalan dan ketiga ialah ketika manusia melalui titian sirat. Baginda juga mengingatkan kita agar sentiasa berdoa semoga beroleh keselamatan ketika melalu waktu-waktu tersebut.

Timbangan amalan merupakan ketika semua
manusia berdiri di Padang Mahsyar dalam keadaan keliru. Manusia akan dibiarkan Allah tanpa diadili di Padang Mahsyar selama 70 ribu tahun. Kemudian mereka mula mencari para nabi untuk memohon pertolongan namun semuanya tidak mampu membantu kecuali nabi Muhammad SAW. Lalu Baginda mula sujud memohon agar Allah mula mengadili umat manusia. Kemudian Allah mula memerintahkan agar segala amalan umat manusia ditimbang dan diadili, sesungguhnya ia merupakan berita gembira kepada umat manusia yg dizalimi ketika berada di dunia dahulu namun ia satu kecelakaan bagi mereka yang melakukan khianat ketika hidup di dunia.
.
#sharedakwah #dakwah #jomdakwah #muhasabahdiri #tarbiahdiri #tarbiahsentap #ustazshamsuri
Tlg share 
#sharedakwah 
@kepengsss
@jom_dakwah 
@videodakwah.my
سمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ
Semoga Bermanfaat untuk kita semua
======
#mediadakwahkita #mediadakwah #share #shareilmu #sharedakwah #kajianislam #sunnahrasul  #sunnah #followislam #loveislam #dakwahsunnah #kajian #salaf #manhajsalaf #mengaji #berbagimanfaat #berbagiilmu #vidgram #instagram #berbagi
======
#gaji #Rejeki
"BARANGSIAPA MEMBACA SURAT AL-KAHFI PADA HARI JUM'AT DIA AKAN DISINARI CAHAYA DIANTARA DUA JUM'AT" (HR. AN NASA'I & BAIHAQI) *
*
*
#alkahfi #alkahfitime #jumatberkah #jumatmubarak #pemudakahfi 
#share #sharekebaikan #berbagisemangat #kajiansemangat #kajianislam #kajiansunnah #pemudahijrah #sharedakwah #bandungmengaji #bandung #infokajianbandung #qultummedia
" Apa yang berharga dari agamamu sedangkan sholat saja tidak berharga bagimu "
[ Imam Hasan Al bhasri]
. " Apa yang menyebabkan kamu masuk ke dalam (Neraka) Saqar "
Mereka menjawab, " Dahulu kami tidak termasuk orang-orang yang melaksanakan sholat "
(Qs.Al-Muddatsir:42-43)
.
#sholat #sholatlimawaktuwajib #sholatwajib #neraka #nerakasaqar #nasehat #nasehatdiri #pengingatdiri #selfreminder #muslimah_assalafy #posterdakwah #postersalaf #designposter #desainposter #manhajsalaf #manhajsalafusshalih #manhajsalafiyah #manhajsalafi #salaf #salafi  #share #sharedakwah
#repost @notani.my .
APABILA KITAB AMALAN DIBUKA DI DEPAN MATAKU

RASULULLAH SAW berpesan kepada umat manusia bahawa ada tiga tempat atau keadaan yang amat ditakuti ketika berada di Padang Mahsyar. Pertama ketika melayangnya suratan amalan manusia, kerana ketika itu belum dipastikan sama ada menjadi ahli syurga atau neraka. Kedua ialah sewaktu timbangan amalan dan ketiga ialah ketika manusia melalui titian sirat. Baginda juga mengingatkan kita agar sentiasa berdoa semoga beroleh keselamatan ketika melalu waktu-waktu tersebut.

Timbangan amalan merupakan ketika semua
manusia berdiri di Padang Mahsyar dalam keadaan keliru. Manusia akan dibiarkan Allah tanpa diadili di Padang Mahsyar selama 70 ribu tahun. Kemudian mereka mula mencari para nabi untuk memohon pertolongan namun semuanya tidak mampu membantu kecuali nabi Muhammad SAW. Lalu Baginda mula sujud memohon agar Allah mula mengadili umat manusia. Kemudian Allah mula memerintahkan agar segala amalan umat manusia ditimbang dan diadili, sesungguhnya ia merupakan berita gembira kepada umat manusia yg dizalimi ketika berada di dunia dahulu namun ia satu kecelakaan bagi mereka yang melakukan khianat ketika hidup di dunia.
.
#sharedakwah #dakwah #jomdakwah #muhasabahdiri #tarbiahdiri #tarbiahsentap #ustazshamsuri
➡➡➡➡ @faidah_16 ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
Saat ada seseorang yang mengatakan cinta, jangan dulu merasa bangga. Pertanyaannya adalah sampai kapan? Sebab manusia bisa berubah dan perasaan mudah sekali dipengaruhi keadaan.
.
Terlebih jika cinta itu tidak ditempuh melalui jalan yang direstui Tuhan, maka tinggal menunggu waktu untuk melihatnya binasa secara perlahan.
.
.
.

BANTU KASIH LOVE 💗 dan FOLLOW @SUKA.DAKWAH dulu Ya sebelum nonton ya, biar Kami makin semangat update setiap hari 😊 . .
..
..
..
❄
❄
❄
#videokata #dakwahislami #pemudahijrah #literasimedia #literasiislam #dakwah #muslimahkartun #dakwahsosialmedia #yukhijrah #literasiquote #quoteislamic  #remidnervideo #hijrahyuk #marihijrah #pejuanghijrah #pemudahijrah #muslimahhijrah #vidgram #literasi15detik_ #kolaka #indonesia #2019 #faidah#istikharahcinta #sharedakwah #hijrahlillah #jofisah_berdakwah #hijrahnyamuslim #literasicinta #surgacinta
KETAKWAAN PEMIMPIN TERLETAK PADA CINTANYA PADA RASULLULLAH.
. 
Kisah Benar
Sultan Abdul Hameed ke-2, dari Pemimpin Khilafah Uthmaniyyah, istiqomah wirid sebelum tidur dgn berselawat ke atas Nabi SAW. Sehingga Rasulullah kenal akan diri beliau.
. 
اَللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ
Satu hari, datang seorang pemuda bertemu dgn Sultan Abdul Hameed. Pemuda itu berkata, "Wahai Tuanku, engkau telah berhutang kepadaku".
.

Terkejut Sultan mendengarnya kemudian berkata, "Mana mungkin aku berhutang denganmu?" Pembantu Sultan seraya menempelak, "Apa yang engkau katakan kepada Sultan? Janganlah membuang masa Sultan dan cepatlah selesaikan apakah tujuanmu ke sini?" .
. 
Kemudian pemuda menjawap, "Duhai Tuanku, dengarkan dulu penjelasanku.. Aku adalah seorang ahli perniagaan. Dahulu perniagaanku amat bagus, sehingga tiba di satu ketika, aku mengalami kerugian yg besar.
. 
Sedangkan aku mempunyai hutang yang banyak. Lalu aku memohon kepada Allah Subhanahu wa Taala agar aku mendapat duit untuk menyelesaikan hutang-hutangku. Tiba disatu malam aku bermimpi Rasulullah.
.
.
AMIN! MOGA BEROLEH BERKAT & RAHMAT.

ALLAHUMMA SOLLI 'ALA SAYYIDINA MUHAMMAD
.
Reposted from @sejarahmisteri.my
.

#IbnuyaacobTeoriKonspirasi #aunimedia #moonmedia  #palestine🇵🇸 #uwaiscorporation #abukhadijahstudio #bicaraakhirzaman #jomshare
#universal #world #infocommy #sharedakwah  #muhasabahdiri #tazkirah #ceramah #dajjal #kiamat #duniaakhirzaman #viralinthepocket
#solomontemplebynuranimaarif #bukuonline #bukusejarah #messiahuthmaniyah #konspirasibabylon
#ustazabdullahkhairi #ustazwadiannuar #ustazadihidayat #ustazabdulsomad #ustazaunimohamed #ustadhananattaki

Loading