Browse Instagram content with Pikram.com

@ydkmm_official

Yayasan Dana Kebajikan Muslim

ydkmm_official

A charity-based organization in Malaysia, internationalize Muslim networking ongoing, inshaAllah. πŸ’Œ [email protected] +6016-5038286

Check story of Yayasan Dana Kebajikan Muslim

Hari Nuzul Al-Quran 17 Ramadan 1440
.
Selamat menyambut Hari Nuzul Al-Quran kepada seluruh umat Islam. Ayuh tingkatkan penghayatan Al-Quran dan amalan soleh diri kita serta keluarga.
. 
Ψ°ΩŽΩ°Ω„ΩΩƒΩŽ ٱلۑكِΨͺَٰبُ Ω„ΩŽΨ§ Ψ±ΩŽΩŠΫ‘Ψ¨ΩŽΫ› ΩΩΩŠΩ‡ΩΫ› هُدٗى لِّلۑمُΨͺΩ‘ΩŽΩ‚ΩΩŠΩ†ΩŽ
.
"Kitab Al-Quran ini, tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya); ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa." (QS Al Baqarah, 2)
.
.
#ydkmm4all
#yoshydkmm
#nuzulAlQuran
#ramadhan1440
Cik Zulaikha Pti:
TAZKIRAH SUBUH :
Andai ini Ramadan Terakhirku!! Assalamualaikum wbt✨

Nantikan perkongsian tazkirah Subuh secara langsung dari Masjid Negeri Perak, yang bakal disampaikan oleh Pengasas dan Penasihat YDKMM, Dr. Hj. Mohd Hizul Azri bin Hj. Md Noor 😊

Tarikh : 22 Mei 2019 (Rabu)
Masa : 6:30 pagi 
Tempat : Ruang solat utama Masjid Negeri Perak
_
Jom semua sama-sama tekan like, comment & share kepada yang lain Semoga perkongsian ini dapat menjentik kesedaran di sanubari 😊 || R A M A D A N  K A R E E M || Fb page : https://www.facebook.com/DrHjMohdHizulAzri

Jangan lupa ye, hari Ahad tepat jam 0630 pagi πŸ”₯

#ydkmm
#yoshydkmm
#ydkmm4all 
#ydkmmgoingglobal
#terusimarah2019 
#fajarsejutapemuda
Repost @ardellaryana
_
_
 Bayang kan sebentar jika kita ditempat mereka 😞. Al- Fatihah πŸ‚ Nyanyian dari anak mangsa bencana gempa ✍🏻 @ydkmm_official . .

1 Orang RM 10.00 memadai untuk bantu mereka di dalam kesusahan ... warga tua , anak2 kecil , yang rumah nya lenyap di banjiri lumpur sehingga capai bumbung dan musnah segalanya akibat Gempa ? Mereka kekurangan sumber makanan, pakaian , kenderaan, masjid ... mereka berlari sehelai sepinggang . Saya ingin mengajak followers yang sy kasihi yang mana nak wakafkan rezeki anda buat mereka ramdhan & lebaran yang bakal tiba boleh salur kan ke account rasmi @ydkmm_official CIMB Bank Berhad : 8603534593 .

Boleh sama- sama kita doa kan mereka yang ditimpa kesusahan dari segala ujian supaya mereka diberikan kekuatan & redha diatas ketentuan Nya ? Berkongsi la sedikit rezeki kita bersama manusia lain yang dalam kesusahan .. dan mengharap kan ihsan dari kita untuk meneruskan hidup di bulan ramadhan &  lebaran raya yang bakal tiba πŸ™πŸ»βœŠπŸ»πŸ™‚
Mencabar.
_
Beginilah sekolah darurat mereka.

Duduk atas kanvas atas tanah yang penuh tunggul tunggul. Admin waktu sampai tu, selamat terjelepuk kena tunaggul seketul.

Mereka tak ada papan putih atau papan hitam,
Meja kecil sahaja yg ada,
Itu pun sebahagian ada sebahagian menunduk ke lantai kanvas yg tidak rata bagi menulis.

Ditanya pada gurunya,
Bagaimana keadaan mereka selepas bencana? Ada yg murung atau tak mahu ke sekolah melihat keadaan sekolah begini. "mereka tetap semangat. Walaupun ada yang sakit, barusan sunatan tetapi mereka datang ke sekolah. Selepas periksa atau guru mengajar, mereka akan tidur di tepi guru"

Sambutlah semangat mereka. Jiran sebelah negara kita dan saudara seislam kita.

Bagi sesiapa yg ingin menyalurkan dana bagi membeli meja kecil dan kelengkapan sekolah lain,
Boleh salurkan ke

YAYASAN DANA KEBAJIKAN MUSLIM MALAYSIA 
Maybank : 564294307891
CIMB : 8602595687 "Tangan yang di atas, lebih baik daripada tangan yang di bawah" (HR Bukhari)

#jejakramadanpalu
#jejakramadhan
#sultengbangkit
#yoshydkmm
#ydkmm4all
Kelengkapan solat dan ibadah semua sudah tertimbun.
_
Ibu ini dilihat mengambil quran senaskah, telekung dan iqra. Team kami mendekati dan bertanya apa perasaannya.

Teman, kita kadang kadang merasakan telekung di mana mana, quran di mana mana. Bagi mereka, itu sukar apatah lagi setelah segala yg dimiliki tertimbun banjir lumpur.

Saat ini, ketika interview ibu ini. Apa yg dirasakan adalah.. "semua orang nak gembira meraikan ramadan dengan amal dan ibadah, namun mereka tak cukup kelengkapan ibadah ni, masakan quran yang ada di surau dapat dikongsi kepada 400 penduduk di kawasan khemah ini"

Kita kadang kadang rasa tak selesa bila nak guna keperluan surau seperti hak milik sendiri. Justeru, ibu ini sangat terharu bercampur sebak bila dia dapat memiliki kelengkapan ibadah buat dia dan keluarga.

Besar ganjaran yg anda semua perolehi ketika mana ibu ini benar benar menjadikan bantuan anda ini sebagai teman hidupnya.

Semoga amal kita diterima Allah.

Peluang #kongsirezeki buat warga terdampak bencana masih di buka. By time kami akan salurkan dana anda ke sana. InshAllah.
Its a wrap!
Pengalaman yg bakal tidak dapat dilupakan.
_
Tamat #jejakramadanPalu pada 16 Mei 2019.

Semoga semua yang terlibat menerima manfaat yg besar walaupun dalam rangka memberi manfaat kepada orang lain.

Terima kasih atas kebersamaan semua dalam projek #jejakramadanPalu kali ini.

Cc:
πŸŽ‰ @misikemanusiaanpalu
πŸŽ‰ @misikemanusiaanpalu
πŸŽ‰ @ibsanfoundation
πŸŽ‰ @bernamanewschannel
πŸŽ‰ @telekungnajwa
πŸŽ‰ @yoshydkmm.hq
πŸŽ‰ @actionfordisaster.official
πŸŽ‰ @rumahzakat
πŸŽ‰ @relawannusantara_palu
πŸŽ‰ @foodforhunger.official
.
Info YDKMM

Apa hukum hisap rokok masa puasa ? Batal tak puasa ?
Jejak Ramadan Palu.
_
Penyerahan bantuan keperluan asas kepada warga di Desa Lero Darul Tauhid.

Sesampainya di Darul Tauhid, para sukarelawan dijamu kuih untuk iftar dan penyerahan dibuat selepas maghrib.

Terima kasih kepada semua rakan kerjasama YDKMM dalam misi kali ini, βœ”οΈ UNIVERSITI MALAYSIA PAHANG selaku rakan kerjasama utama, βœ”οΈ IKON MISI KEMANUSIAAN, @ardellaryana dan @nadzmiadhwa βœ”οΈ Bernama News Channel, @bernamanewschannel βœ”οΈ IBSAN FOUNDATION βœ”οΈ TELEKUNG AN NAJWA

Semoga kalian diberi ganjaran pahala yg berterusan.
SELAMAT HARI GURU πŸ‡²πŸ‡Ύ
GURU, OBOR HEMAH MENYINARI PERTIWI 🌺
.
Sempena HARI GURU pada hari ini, kami ingin menzahirkan penghargaan kepada semua guru yang telah mendidik kami terutamanya Pengasas dan Penasihat Utama YDKMM sendiri @drmohdhizulazrimdnoor, serta semua Ketua-Ketua bahagian dan mentor-mentor yang mencurahkan segala ilmu dan idea tanpa jemu.
.
Tak lupa kepada semua guru-guru di sekolah dan pensyarah-pensyarah di Asasi/Matrikulasi/Kolej/Universiti yang mengajar kami ilmu dan tetap menyokong usaha pembangunan belia yang kami jalankan. Terima kasih diucapkan, moga tetap sabar mendidik anak bangsa. InsyaaAllah ganjaran yang besar untuk anda semua. 🌹
.
. 
#ydkmm4all
#yoshydkmm 
#youthdevelopment
#volunteerism
#mentorship
#harigurumalaysia
#guru
#ulama
Antara sedutan berita di Bernama News Channel berikutan program Kembara Yosh Jejak Ramadhan yang sedang berjalan sehingga hari ini. 
_
Dengan suhu panas yang agak tinggi, para sukrelawan tetap terus semangat menyampaikan amanah rakyat Malaysia yang yang telah menyalurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan di Palu. 
_
Moga bantuan yang telah disalurkan buat mereka dapat meringankan serba sedikit beban mereka. InshaAllah.

_
#jejakramadhan
#ramadhandipalu
#ydkmm
Puasa,
Panas,
Tetap bahagiakan umat!
_
Menyediakan 200 bungkus barangan keperluan asas buat warga di Desa Bangga di siang hari sangat menguji keimanan.

Orang kata Palu memiliki kepanasan seperti terpacaknya 2 matahari di atas kepala. Walaupun begitu, sukarelawan tetap semangat!

Penyerahan pertama di Desa Bangga selesai. Alhamdulillah.

#jejakramadan
#jejakramadanPalu
#ihyaramadan
Kemaren~

Kemarin engkau masih ada di sini, 
Bersamaku menikmati rasa ini, 
Berharap semua takkan pernah berakhir, 
Bersamamu, 
Bersamamu. 
Kemarin dunia terlihat sangat indah, 
Dan denganmu merasakan ini semua, 
Melewati hitam-putih hidup ini, 
Bersamamu, 
Bersamamu. 
Kini.. sendiri di sini, 
Mencarimu tak tahu di mana, 
Semoga tenang kau di sana, 
Selamanya.

Doa buat #sulteng
Semoga ramadan ini memberi 1001 hikmah kejadian September lalu.

Peluang berkongsi rezeki kepada mereka masih dibuka:
YAYASAN DANA KEBAJIKAN MUSLIM MALAYSIA 
Maybank : 564294307891
CIMB : 8602595687
_
#jejakramadan
#ydkmm4all
#yoshydkmm
RM 7 ke RM8 sehari! : Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.
_
Pasukan #jejakramadanPalu menemuramah seorang bapak, anaknya empat, sebelum gempa bekerja sebagai buruh bangunan, tapi kini hanya mencari besi. Sehari RM 7!

Mereka bukan tak mahu bekerja,
Tapi mereka tidak ada banyak peluang pekerjaan.

Bulan Ramadan,
Berpanas hingga 35 darjah celcius,
Bawa anak bersama,
Inilah jerih perih untuk meneruskan hidup.

Mari bersama kami membantu meringankan beban mereka. Sekurangnya untuk Ramadan ini.

Info akaun YDKMM:
YAYASAN DANA KEBAJIKAN MUSLIM MALAYSIA 
Maybank : 564294307891
CIMB : 8602595687

Allah itu mencintai orang orang yang mengeluarkan orang lain dari kesusahan.

#jejakramadan
#ramadan2019
#sultengbangkit
#ydkmm4all
#yoshydkmm
ARDELL DAN NADZMI SAHUT SERUAN KEMANUSIAAN BERSAMA YDKMM
. 
Kembara YOSH Jejak Ramadan ke Palu, Indonesia telah bermula. Misi ini telah disertai oleh ikon kemanusiaan YDKMM iaitu @ardellaryana dan @nadzmiadhwa yang sanggup meluangkan masa dan tenaga bersama sempena Ramadhan ini.
.
Baca artikel penuh di Harian Metro @myhmrap untuk mengetahui harapan dan perasan mereka berdua untuk misi kali ini. 😊
.
https://www.hmetro.com.my/rap/2019/05/454498/sahut-seruan-misi-kemanusiaan
.
Mohon doa semua agar segalanya berjalan dengan lancar serta dipermudahkan segala urusan mereka bagi menyalurkan bantuan dan berkongsi kegembiraan bersama mangsa gempa bumi di Palu, insyaAllah.
.
@yoshydkmm.hq
@actionfordisaster.official
. 
#ydkmm4all 
#yoshydkmm 
#harianmetro
#ardellaryana
#nadzmiadhwa
#jejakramadan 
#ramadhandipalu 
#a4d
#ffh
#sifu
Jejak Ramadan Palu bermula!
_
Pasukan Jejak Ramadan Palu selamat berangkat ke Palu jam 0700 waktu tempatan seramai 15 orang dan tiba di Palu jam 1400 waktu Palu.
_
Bantuan telekung, sejadah, pakaian dan alat tulis selamat di bawa bersama pasukan #jejakramadan.
_
Setelah teraweh, pasukan rescue menyelesaikan pembelian barangan untuk disalurkan bermula Isnin.

Doakan perjalanan ini diberkati dan terima kasih rakyat Malaysia atas sokongan dan perhatian anda buat mereka.

#jejakramadan
#ramadan2019
#sultengbangkit
#ramadanmubarak
MAJLIS PELANCARAN JEJAK RAMADHAN 1440 HIJRAH: TODAY IS THE DAYπŸ”₯πŸ”₯
.
Sekarang sedang berlangsungnya majlis pelancaran Jejak Ramadhan di Masjid Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur.
. 
Majlis ini akan dirasmikan oleh Tn. Hj. Ehsan, Imam Besar Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.
. 
Simbolik penyerahan bendera turut dilakukan kepada wakil tempat masing - masing.
⚜ Prof Dato Dr Yusserie, Timb. Naib Canselor UMP
⚜ Cik Lenny Noor Diana
⚜ Ali Teega
⚜ Cik Syahida
. 
Mari sama-sama kita doakan semoga perjalanan sukarelawan YOSH menunaikan misi bantuan ke Palu, Gerik dan Semporna berjalan lancar dan diberkati oleh Allah.
. 
#openingjr
#jejakramadan 
#ramadhan 
#yoshydkmm
#ydkmm4all
#sifu
#volunteer
#sukarelawan
#yosh
LIVE UPDATE JEJAK RAMADHAN: QURAN HOUR
_
Bulan Ramadhan, bulan al Quran. 
Al Quran menerangi nurani, mencahayakan kehidupan.
_
Alhamdulillah, sekarang para hadirin dan semua sukarelawan Youth of Strength and Happiness (YOSH) sedang menjayakan momen Quran Hour bersama-sama.
_
Mereka membaca al Quran secara beramai-ramai sebagai slot pembukaan bagi Majlis Pelancaran Kembara Jejak Ramadhan. Semoga al Quran sentiasa menjadi teman buat semua sukarelawan yang terlibat, sama ada secara langsung mahupun tidak langsung. 
_
#jejakramadhan
#jr
#ydkmm
#yosh
#ramadhankanhidupmu
DALAM REZEKI KITA, TERSELIT REZEKI BUAT MEREKA.
_
Alhamdulillah, dana terkumpul bagi Jejak Ramadan Palu memasuki jumlah RM 71,000 ribu.

Terima kasih rakyat Malaysia!
Kami yakin kita tidak tegar melihat saudara kita apatah lagi mereka yang ditimpa bencana terus hidup melarat tanpa pembelaan dari kita.

Namun, sasaran dana masih belum cukup. Pembinaan surau dan pemberian barang keperluan asas buat mereka yang baru baru ini ditimpa lagi bencana banjir besar di Desa Bangga sehingga menenggelamkan keseluruhan desa menyebabkan kami tidak sanggup untuk datang menziarahi dengan tangan kosong.

Ayuh! Bantu kami mencukupkan dana RM 300,000 agar target sasaran menerima secara maksimum bantuan anda.

Kongsi rezeki anda melalui online transfer mahupun manual transfer di akaun rasmi YDKMM:

YAYASAN DANA KEBAJIKAN MUSLIM MALAYSIA 
Maybank : 564294307891
CIMB : 8602595687

Rujukan: danapalu

#jejakramadan
#ydkmm4all
#ihyaramadan

Loading